dissabte, 31 d’octubre del 2020

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DE MANSOLÍ. SANT HILARI SACALM. LA SELVA. GIRONA.

 

Vaig tenir el goig de fer una petita biografia del Josep Salvany i Blanch [ Martorell, 1866 - Barcelona, 1829 ]  per a la Galeria de Metges Catalans, entendreu doncs que per a mi el Josep Salvany i Blanch, és un referent.

Josep Salvany i Blanch  retratava l’any 1914 al terme de Sant Hilari Sacalm , a la comarca de la  Selva ;     vista de la capella vella per sota d'una pomera”.




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/1880

Patrimoni Gencat  - explica que  l'església apareix esmentada el 1038,  tot i que l'estructura actual dataria dels segles XIII-XIV.

La qualifica com “església parroquial aïllada” , situada als afores del nucli urbà de Sant Hilari, dins una propietat privada, al costat esquerra de la carretera Sant Hilari-Osor.

L'església consta d'una sola nau rectangular, està coberta per una teulada a doble vessant.

A la façana principal, hi ha la porta d'entrada an arc de mig punt format per dovelles, sobre la qual hi ha una finestra espitllera. La façana està coronada per un campanar d'espadanya, amb una obertura en arc de mig punt voltejada de maons, i coronat per una teulada petita.

Fotografia. Jordi Contijoch Boada 

La descripció sembla referir-se a edifici  que fou “restaurat”  el 1970. Ens agradarà tenir noticia del seus autors, a l’email coneixercatalunya@gmail.com, castellardiari@gmail.com

A finals del segle XIX passà a ser propietat de  Josep Maria Pallejà i de Bassa (Barcelona, 4 de gener de 1864 - 7 de juliol de 1926)  IIl marquès de Montsolís , a canvi de donar fons per construir l'església de Mansolí Nou el 1895, enderrocada el 1989 pel seu mal estat.

Hi ha alguna imatge d’aquesta església de Santa Maria de Mansoli Nou que fou enderrocada l’any 1989 ?.  Traslladarem la pregunta al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), i per descomptat ho fem també urbi et orbe  tots els hilariencs,  entitats, arxius,….

No es cert que fou enderrocada el 1989, tot lo mes va ser reformada completament, enderrocada però,  segur que no, fixeu-vos en la façana de la foto de l’any 1951 i la foto del 1971 que ja va fer en Josep Maria Gavín i Barceló (Barcelona, 21 de juny 1930), en les dues es veu la mateixa façana, sense el campanar, amb la mateixa porta i la mateixa finestreta estreta i allargada damunt la porta;  ah!,  i la mateixa tapia i porta al voltant de l’església, lo qual vol dir que està al mateix lloc físic.

Antiga Església Parroquial de Santa Maria.  Mansolí (Sant Hilari Sacalm). La Selva




Interior 16-V-1981

 Mn. Josep Maria Viñolas Esteva.  (Salitja (La Selva, Girona). 10-03-1966) en publica els Goigs : 

https://algunsgoigs.blogspot.com/2012/11/goigs-la-mare-de-deu-de-monsolis-de.html

Que la Mare de Déu de Mansolí, intercedeixi davant de l’Altíssim per tots nosaltres en aquests moments tràgics.

Que el bon Déu no deixi sense càstig als que feien i fan accions contra Catalunya i els catalans.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada