dijous, 1 d’octubre del 2020

ESGLÉSIA DE LA SAGRADA FAMÍLIA DE LA BAUMA. CASTELLBELL I EL VILAR. EL BAGES

Retratava tot fent camí fins a Manresa, on havia d’anar, en companyia del Juan Navazo Montero, a recollir la comanda de pa al Forn Jorba , amb algunes dificultats tècniques i físiques, l’Església de la Sagrada Família de la Bauma, sembla que les obres que es duen a terme a l’Església de la Bauma, pateixen del mateix mal que la seva homònima de Barcelona “problemes econòmics”.

Patrimoni Gencat la descriu com; església monumental, situada al peu de la carretera de Manresa a Terrassa, a mà dreta, en el barri de la Bauma. Forma part del conjunt de construccions de la colònia industrial de la Bauma.

 





La planta de l'església presenta una gran nau central i dues laterals. L'espai interior està distribuït en tres trams, determinats per tres columnes a ambdós costats i tres més d'intercalats. L'absis és semicircular i en ell s'hi obren cinc finestres. Els vitralls laterals estan tapiats amb un envà per la part de dins, encara que visibles pel cantó de fora. Les columnes no són treballades, sinó senzillament buixardades.

A l'altar major hi ha una escultura de la Sagrada Família.



Fotografia .Jordi Contijoch Boada    

La façana principal presenta una porta adovellada, de mig punt i una gran rosassa, a mà dreta s'alça una torre circular. L'aparell és força irregular. A ambdós laterals hi ha quatre contraforts, obrats amb grans carreus. En conjunt l'església té un aspecte esvelt i amb verticalitat.

 El projecte de l'església és de l'arquitecte Alexandre Manuel Tomàs Soler i March (Barcelona, 24 d'abril de 1873[1] - ibídem, 28 de març de 1949 )

Les obres es començaren el mes de gener de 1905 i s'acabaren a l'abril de 1908. Fou inaugurada pel Bisbe de Vic, Dr. Josep Torras i Bages (les Cabanyes, Alt Penedès, 12 de setembre de 1846 - Vic, Osona, 7 de febrer de 1916)

Passades les 11 de mati del primer dia d’octubre del primer  any de la pandèmia de la Covid.19,  la boira 'vacarissana' quasi cobria la muntanya de Montserrat. 

Amb totes les prevencions que exigeixin les autoritats sanitàries catalanes -  permetre o “legalitzar” la inacció sanitària fins que els nivells d’infecció assoleixen la xifra de 500 per milió de persones, com s’acordava des del REINO DE ESPAÑA, sembla  de facto que pressuposa atorgar als polítics LLICÈNCIA PER MATAR- sortiu a conèixer Catalunya 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada