dilluns, 12 d’octubre del 2020

CAPELLA DE SANT NICOLAU. EL BELLIT. TAGAMANENT. EL VALLÈS ORIENTAL.

 

Llegia que s’ensulsiava l’ermita de Sant Nicolau per construir la capella de la masia del Bellit,  això de “despullar un sant per vestir-ne un altre” sembla que té forà tradició, oi?

Us deixo una crònica a la memòria de l’ermita :

https://excursionismecientific.net/2012/11/22/sant-nicolau-del-bellit/

I, aquesta perquè pugueu veure com és/era aquesta masia del Bellit.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/el-bellit

Volia documentar TOTS els edificis religiosos de Tagamanent, i demanava l’ajuda del  Jaume Font Rosell ;

Fora possible trobar o fer fotografies d’aquestes  capelles ?

Sant Nicolau

Ermita postser construïda al segle XII, per paral·lels propers. Destruïda i desmuntada al 1830 per edificar la capella de la masia El Bellit.

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/10/capella-de-sant-nicolau-el-bellit.html

Vallforners

capella annexa en ruïnes, dedicada a Sant Esteve, situada al costat de l'entrada, per la part de migdia de la casa, actualment sense culte i utilitzada com a magatzem

El Soler

es documenta una capella dedicada a Santa Cecília, situada sota les feixes més avall del safareig i la font del Soler; pel camí que puja per les Saleres de cara a la font.

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/10/in-memoriam-santa-cecilia-del-soler.html

Montcau de Dalt

La capella del Montcau de Dalt, fou bastida al segle XIX i estava dedicada a la Mare de Déu dels Dolors.

Algunes, les mes conegudes, ja les tinc:

ESGLÉSIA DE SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST. TAGAMANENT.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/06/esglesia-de-santa-eugenia-del-congost.html

SANTA MARIA. TURÓ DE TAGAMANENT

http://relatsencatala.cat/relat/visita-a-santa-maria-turo-de-tagamanent-valles-oriental/1049929

CAPELLA DE LA RECTORIA DE TAGAMANENT.

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/05/capella-de-la-rectoria-de-tagamanent.html

Sou pregats de fer-nos saber a quina advocació estpa dedicada a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Capella de Sant Isidre de la Figuera

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-magatzem-d%E2%80%99eines-%E2%80%98trenti%E2%80%99-de-la-figuera-advocat-en-temps-a-sant-isidre-tagamanent-valles-oriental-catalunya/

Sant Cebrià de la Móra

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/07/esglesia-de-sant-cebria-de-la-mora.html

De la capella de Sant Nicolau del Bellit reprodueixo de https://patrimonicultural.diba.cat/element/capella-de-sant-nicolau-del-bellit

Al costat de ponent de la masia del Bellit, en un cos afegit, es va construir la nova capella en planta baixa i terrassa porticada a la part superior. A la llinda de la porta d'accés hi ha data de 1830, segurament fou en aquest moment quan es traslladà el culte de l'ermita de Sant Nicolau des de el turó a la capella, on es bastí un altar dedicat a Sant Nicolau, un sant documentat a partir del segle IX i de culte força tardà a les nostres terres.

La capella, es troba annexe a la casa del Bellit, fou afegida per Josep Maria Bellit el 1830 segons indica una inscripció a la llinda (JOSEP BELLIT, 1830), moment en que s'efectuaria el trasllat del culte. A la façana hi ha un òcul o ull de bou sobre la porta, que ajudaria a il·luminar el recinte i més amunt, una finestra amb dos ferros que haurien subjectat la campana.



Aquest conjunt apareix tancat per un mur de pedra a mode de barri.




L'interior és d'una sola nau, amb l'altar i una petita sagristia a la part de darrera amb espais que s'haurien utilitzat com a sagrari i per armaris, així com la galeria coberta del lateral. La coberta és diferent de la casa que vessa cap a les façanes principal i posterior a nivell inferior de l'habitatge i la pallissa.

Els que pugueu, visc en un dels municipis, Sabadell, Terrassa, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Matadepera, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat i Viladecavalls, en els que se’ns MANAT que ens quedem a casa tant com puguem, que  reduïm al màxim l'activitat social i limiten els contactes – tot això, s’ha d’entendre de forma presencial, no telemàtica - , i   tornem a reduir al 50% l'aforament a bars,  restaurants i els actes religiosos; sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada