dijous, 15 de novembre del 2018

SANTA MARIA ASSUMPTA DE MANLLEU. OSONA. CATALUNYA

N’havíem escrit alguna cosa de l’església parroquial de Manlleu, advocada a Sant Maria :
http://relatsencatala.cat/relat/esglesia-de-santa-maria-manlleu-osona-catalunya/1050101

Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Província de Barcelona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966), serà l’encarregat de reconstruir l’església parroquial advocada a Santa Maria de la Vila de Manlleu.

Joan Perelló i Pou (Santa Maria del Camí, Mallorca, 30 d'abril de 1870 - Vic, Osona, 27 de juliol de 1955), bisbe de Vic, va ser un dels signants de la Carta Col•lectiva de la Jerarquia Catòlica a favor del feixisme, a la que s’oposava fermament l’Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), que preveia ja aquest present de descreença i allunyament.

En acabar la confrontació armada – que com volien els Bisbes feixistes, portarà molts màrtirs a l’església i molt dolor a les famílies de casa nostra - de Santa Maria en restaven tan sols la façana i el campanar.

La façana que veiem avui segueix la tipologia de les façanes d'època barroca, que transformà la majoria d'esglésies parroquials de la comarca, consta d'una gran portalada emmarcada per dues columnes de fust llis i capitells de fulles d'acant, amb una porta de testera recta i un frontó circular amb un conjunt escultòric al timpà (amb la representació de la Verge); hi ha un rosetó a la part central emmarcat per dues columnes, iguals a les anteriors, i culmina en un frontó entretallat, com els que perfilen la majoria de façanes barroques.

http://www.manlleu.cat/manlleuarqueologia/detall_jaciment.php?jaciment=santa-maria-de-manlleu

http://www.parroquiesmanlleu.net/fotosstamaria/historiastam.htm

1902-1908.Es fa la reforma de la capella del Santíssim. Al mateix temps s'acaba la façana amb el relleu de marbre de l'escultor Josep Llimona Bruguera (Barcelona 8 d'abril de 1863 + 27 de febrer de 1934) .

Quan a la imatge de Santa Maria Assumpta de Manlleu:


http://www.parroquiesmanlleu.net/fotosstamaria/tallamarededeu/mddeuassumpta.htm
Salvador Gurri i Corominas (Tona, 1749 - Barcelona, 1819)
Josep Maria Camps i Arnau (1879-1968)
Jaume Sanjaume i Clarà (Barcelona, 1898-1985)

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar fotografies de l’arxiu Gaja Joiers de Manlleu.


https://www.naciodigital.cat/osona/elmanlleudahir/index1.htm

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22959

Jordi Contijoch Boada. Vista frontal de la façana principal.

Jordi Contijoch Boada. Vista interior de l'església.

Al segle XX, l’Església catòlica es posicionava ACTIVAMENT a favor dels sediciosos feixistes, allò es va viure com una traïció a l’evangeli, i una befa al poble fidel.

Al segle XXI, els catòlics – que som una minoria – esperàvem i esperem, que l’Església catòlica es posicioni ACTIVAMENT a favor de la democràcia.

1 comentari:

  1. Els goigs: https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/07/goigs-lassumpcio-de-la-mare-de-deu.html

    ResponElimina