dilluns, 26 de novembre del 2018

IN MEMORIAM. PALAU DELS COMTES DEL CASTELL DE CENTELLES. OSONA. CATALUNYA

Malgrat les noticies – que sempre parlen de boira i fred a la comarca d’Osona – decidia arribar-me fins al Santuari de la Mare de l’Ajuda de Balenyà, el termòmetre del cotxe marcava 5 graus , i la boira començada a esquinçar-se.

Un cop feta la feina, em semblava que tindria temps per fer un tomb per la Plaça Major de Centelles, i aprofitava per retratar entre altres edificis , el Palau dels Comtes del Castell de Centelles, del que ens explica el Mapa de Patrimoni que la primitiva casa datava de 1415 durant l'època de Gelabert VII, va ser però, el seu nebot Lluís I qui va comprar un "llinar de quatre quartans" entre 1510 i 1514 per construir l'actual a la plaça Major, la nova casa va ser construïda pel seu fill Guillem Ramon II cap a 1540.
L'edifici actual no correspon al del segle XVI, aquest va ser fet a inicis del XVIII.


El comte Francesc Xavier I recolzà a Felip V durant la Guerra de Successió y un cop acabada la guerra va reedificar el palau fet per Guillem Ramon II cap a 1750.

Després de l'assalt a la vila durant la Guerra del Francès (1808-14) el 16 d'abril de 1809 va quedar molt malmès. Madoz escriu en 1845 "El Palacio de los condes de Centellas, edificado a principios del siglo XVIII y aún sin concluir...maltratado en la guerra de la Independencia se halla casi inhabitable".

El tipus de palau podria correspondre perfectament als segles XVI-XVII, és molt semblant als palaus del Renaixement italià. Per altre banda es estrany que els comtes fessin obres d'importància al seu palau durant els segles XVIII i XIX tenint en compte que des de finals del XVII residien a Barcelona.

Edifici de planta rectangular amb un pati central quadrat de planta baixa, dos pisos i una planta d'entresol. L'estructura està aixecada mitjançant voltes i arcs de mig punt, amb parets de càrrega i forjats. La coberta és de teula aràbiga a quatre vessants. Les cantoneres tenen totes una torre de guaita per protegir el palau i al sostre, al centre de l'edifici hi ha una petita terrassa amb marlets de caràcter també defensiu.

Escut partit en dues parts, en la primera part hi ha losanjat d'or i gules, en el segon hi ha una quartera amb tres barres en gules (1º i 4ª) i lleó rampant en gules a 2º i 3º, al timbre hi ha la corona comtal.


http://www.armoria.info/libro_de_armoria/CENTELLES.html

Ens explicaven que havia estat la caserna de la guardià civil, aquesta dada no està recollida ni a :

http://patrimonicultural.diba.cat/#
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10527

Agrairem doncs, la confirmació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

https://cronicaglobal.elespanol.com/vida/palacio-condes-centelles-venta_73652_102.html

Tenim pendent una visita a la fageda de Sauva Negra, i valorava la possibilitat d’incloure també, l’Ajuda de Balenyà, i si mes no la Plaça de Centelles. Ah!, la fageda, situada en una quasi permanent obaga fa MOLT fred.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada