dijous, 1 de novembre del 2018

IN MEMORIAM DELS SALESIANS A SANT VICENÇS DELS HORTS. LLOBREGAT JUSSÀ.

Havia engrescat al Joan Dalmau Juscafresa en la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, i em feia arribar unes fotografies antigues dels Salesians a Sant Vicenç dels Horts.


Els salesians es van instal·lar a Sant Vicenç dels Horts a l’antiga masia de Can Font, al número 2 del carrer anomenat en aquell temps Arraval de San Francisco. La van adquirir per compra a Salvador Rovira i Puig i Rosalia Rovira i Rovira, pare i filla, el 13 de juliol de 1895, amb la intenció de constituir-hi una casa noviciat.

L’any 1897, segons Ramon Alberdi, comencen a edificar un pavelló que no s’acabà, ja que els salesians abandonen el seminari i no tornarien a donar-li ús fins a l’any 1931. D’aquesta primera època, a l’AMSVH només s’ha conservat una sol·licitud per tancar la seva propietat, l’any 1899.

L’any 1910, amb motiu de les obres del ferrocarril, se’ls expropia una part dels terrenys. La propietat va quedar dividida per la via i finalment, van vendre a l’Ajuntament una part que es correspon amb l’espai on s’ubica l’actual polisportiu del carrer de Sant Miquel.

L’any 1940 se sol·licita permís d’obres per ampliar l’edifici, construint un cos a la zona nord. Aquesta llicència és una continuació del pavelló que va quedar inacabat a començaments del segle.

A finals dels anys setanta els salesians mantenen la propietat llogant parts de l’edifici a l’Ajuntament.

Finalment el 15 maig de 1981 l’adquireix l’Ajuntament. Des d’aquell moment l’edifici s’ha anat remodelant, interiorment, per tal d’ubicar diferents serveis.

L’any 1983 es reforma un part que servirà per acollir l’Escola d’Adults, paral·lelament una altra zona de l’edifici s’adequa per acollir temporalment la escola de la Guàrdia, mentre que no es fa el nou edifici l’any 1984. L’any 1985 es reforma una altra zona per acollir un Centre de Recursos Pedagògics. També ocupen l’edifici les instal·lacions de Ràdio Sant Vicenç i la Casa d’Andalusia.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del promotor, i de l’autor d’aquell edifici, noms, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs, ....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada