dissabte, 24 de febrer del 2018

L’EDIFICI DE L’ENRIC FERRAN JOSEP LLUIS SAGNIER I VILLAVECCHIA PER A LA CAJA DE AHORROS Y PENSIONES DE CATALUÑA Y BALEARES A SABADELL

Llegia que l’any 1921 es fa el primer projecte de l'arquitecte Lluís Planas i Calvet (1879-1954) que no es va realitzar, imaginem que el fet d’haver treballat al Servei de Construccions de la Mancomunitat de Catalunya.

L’any 1923 s’inicia el de l‘arquitecte Enric Ferran Josep Lluís Sagnier i Villavecchia, marquès de Sagnier (Barcelona, 21 de març de 1858 – ídem, 1 de setembre de 1931) autor del Temple Expiatori del Tibidabo, pel que rebria aquest títol nobiliari pontifici creat justament l’any 1923 pel papa Pius XI.

Teniu imatges anteriors a la reforma ?. Ens agradarà rebre’n almenys una a l’email coneixercatalunya@gmail.com


L’any 1950 / Joan Padrós i Fornaguera (Badalona, 1901 - ídem. 1966) va reformar la façana i dos anys més tard s'afegí dues plantes i un àtic.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27673

Patrimoni Gencant ens diu ; Edifici neogòtic format per planta baixa, quatre plantes i una cinquena planta, on hi ha un àtic amb un terrat cobert de pèrgoles. La façana presenta una composició simètrica i presenta elements medievalistes com per exemple la finestra coronella del primer pis.

A la planta baixa hi ha grans finestres d'arc i columnes. Les obertures de la resta de la façana destaquen pel color del seu emmarcat. L'edifici està coronat per un grup escultòric de Frederic Marès i Deulovol (Portbou, Alt Empordà, 1893 - Barcelona, 1991

http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/033-A.htm

I la fitxa de l’Ajuntament de Sabadell ; edifici plurifamiliar entre mitgeres de planta baixa, quatre pisos i àtic, formant cantonada entre la plaça del Dr. Robert i el carrer del Pedregar. La planta baixa, ja des del seu origen fou destinada a oficina principal de la Caixa de Pensions a Sabadell. Façanes composades simètricament, amb el xamfrà fent la funció d’eix de simetria i alhora articula el conjunt. Destaca un grup escultòric de Frederic Marés situat a la part superior del xamfrà. L’edifici actual és el resultat de vàries remuntes realitzades en diferents intervencions.

L’Enric Sagnier fou el responsable de la construcció d'arcs de reforç de la capella del Roser de l’església Arxiprestal de Sant Felix l'any 1910.

Antonio Mora Vergés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada