dijous, 22 de febrer del 2018

LA NOVÍSSIMA. VILLA PEPITA. CALLDETENES. OSONA. CATALUNYA

Llegia que pels voltants de l'any 1909, la propietat fou adquirida per Pepita Sitges, veïna de Barcelona, que pensà en destinar l'antiga masia a casa d'estiueig, iniciant un procés de noves construccions amb marcat to historicista i modernista.

Trobava a l’hemeroteca de la Vanguardia que la Pepita Sitges era filla política de Salvador Pijuán Recaséns, que havia estat Contractista d’obres :
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1925/04/07/pagina-2/33263827/pdf.html?search=Pepita+Sitges
Aquesta informació reforça la meva hipòtesis de que la reforma/reconstrucció de la casa es va encomanar a alguna figura de prestigi dins del món de l’arquitectura.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22501 Villa Pepita

Casa residencial adossada a ponent de la masia de la Novíssima. És de planta quadrada i coberta de manera diversa. La façana principal està situada vers ponent i a cada angle s'hi eleva una torre, la de la part dreta és de secció circular, de tres pisos i acabada amb merlets, mentre que el de l'esquerre és rectangular i també disposa de tres pisos, coberta de forma piramidal. Al centre de la façana s'hi obre un portal rectangular. A la part de tramuntana hi ha un altre portal d'accés. D'arc deprimit còncau, el qual correspon a la planta baixa de la torre quadrada. A l'esquerra d'aquesta hi ha un cos de galeries a nivell del primer pis cobert a tres vessants i adossades a la casa vella. És construïda en gres gris, arrebossada i decorada amb estucs, mentre els ràfecs són de rajola vidriada, així com les teules i els caps de les bigues que es troben decorades. Hi ha alguns elements decoratius de ferro forjat. També s'observa algun element de pedra artificial.

http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08037

Una fotografia publicada al llibre de Sant Martí de Riudeperes a Calldetenes. VILAMALA (2002: 158) datada vora el 1910, mostra la casa construïda i un tram del camí de Folgueroles, actualment convertit en carretera.

Actualment la casa acull Estudi & Galeria d’art Abartium https://www.laventanadelarte.es/centro/estudio-and-galeria-de-arte-abartium/catalunya/calldetenes


Calldetenes, Osona. Barcelona , Catalunya , mantenen encara un patrimoni històric i/o artístic excepcional que s’hauria de divulgar mes i millor, la pertinença -forçada – al REINO DE ESPAÑA és cert que no ajuda, tant cert però, com que som una nació que amb santa obstinació persisteix en ser i estar

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Antonio Mora Vergés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada