divendres, 15 de setembre del 2017

QUE MÉS EN SABEU DE LA CASA VENDRELL DE SU QUE CONFORMA EL CARRER FOSC?. SU. RINER. EL SOLSONÈS. LLEIDA

Tornàvem de dinar de l’Hostal de Pinós, el Forn de Su, aquests dies feia vacances, i els de la Mare de la Font de Solsona estan d’obres, fer uns quans quilometres per dinar esplèndidament no ens suposava cap ‘ sacrifici’, i altrament ens permetia visitar la desconeguda església de Sant Grau, a la masia de Sangrà, i el dolmen de la Pera. En arribar novament a Su, retratava l’entrada de la casa Vendrell , que a mi em suggereix una capella, i a vosaltres ?.


Llegia que la casa Vendrell correspon a la dels antics castlans del lloc.

Al segle XI, pertany als senyors de Cervera, posteriorment passà als vescomtes de Cardona, dins però, del comtat d'Urgell.

Al segle XVI (1511), es quan es varen fer grans reformes a la casa per engrandir-la i passà ja a anomenar-se Can Vendrell. Construí la casa Jorba de Barcelona. Abans de fer aquesta ampliació del castell, l'any 1497, s'hi construïren dues cases adjuntes: Can Miquel i Can Grà.

Expliqueu-me això de ‘construí la casa Jorba de Barcelona’. Qui la va construir?. Existeix encara aquesta casa Jorba?. Està clar que no pot fer referència a l’edifici comercial situat al Portal de l'Àngel de Barcelona, cantonada amb el carrer de Santa Anna. Projectat per Arnald Calvet i Peyronill (Barcelona, 1874 - 1956), oi?.

L'any 1753, mentre es prosseguien les obres a la Casa Gran del Miracle, hi consta com a administrador Saldoni Vendrell i Francesc Thoma.

La descripció que en fa patrimoni Gencat ens diu; masia de planta rectangular, amb teulada a doble vessant. Consta de planta baixa i dos pisos. La façana principal, orientada a la cara sud, té una porta d'arc de mig punt dovellada, una porta allindada amb un arc gòtic a sobre i, al primer pis, una finestra emmarcada per dues columnes, que tenen la part inferior decorada i un arc conopial. Hi ha petites obertures allindades a les quatre cares. A la cara sud, hi ha una gran finestra emmarcada per columnes amb la part inferior decorada i a sobre una guardapols en forma de ziga-zaga; a sobre del guardapols hi ha un au en relleu amb una inscripció. A la cara nord-oest, hi ha una gran terrassa a la part superior. La cara oest pertany a la primera fase d'edificació de la casa i hi ha un finestral romànic, bipartit per una petita columna i amb arcs de mig punt.

L'interior està molt reformat; la planta baixa té sòl de pedra i coberta amb volta de canó.

Adossades a la casa hi han dues masies del segle XV (1497), Can Miquel i Can Grà.

El parament és de carreus irregulars, no en filades.

M’explicaven que els escuts heràldics son de Catalunya, no dubto, atenen al lloc on es troben que siguin de famílies catalanes, afirmo però, que cap dels dos que veia, el de damunt la porta i el situat en una finestra porten les armes del principat.


Per descomptat ens agradarà saber més dades d’aquesta casa i de la seva història a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Quan al topònim Su, en sabeu el significat?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada