diumenge, 3 de setembre del 2017

EDIFICI DE L'ART CRISTIÀ (FÀBRICA DE SANTS). OLOT. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

Olot conserva – encara – obres dels millors mestres d’obres i/o arquitectes de darreries del segle XIX i primers decennis del segle XX. Desprès de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, en tots els àmbits de la cultura es va patir un fort retrocés, i llevat d’excepcions comptades l’arquitectura no es va escapar de la grisor.

Llegia del TALLER "EL ARTE CRISTIANO" (FÀBRICA DE SANTS) al carrer Joaquim Vayreda i Vila, número 11 d’Olot, al que se li atorgava aquest nom en memòria d’aquell genial pintor paisatgista.


En foren promotors (1882?) els germans Joaquim(Girona, 23 de maig de 1843 - Olot, la Garrotxa, 31 d'octubre de 1894) i Marià Vayreda y Vila Marià Vayreda i Vila, (Olot, 14 d'octubre de 1853 – Olot, 6 de febrer de 1903 ) com a seu de la Societat "Vayreda, Berga y Cia". Joseph Berga y Boix (La Pinya, Gerona, 25 de octubre 1837-Olot, La Garrocha, 8 de octubre de 1914),

Hom pensa que és molt probable la personal intervenció de tots i/o d’alguns d’ells en el disseny. Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Un relleu de la façana, obra de Celestí Devesa Pinadella (Begudà ,20 de Gener de 1868 - Olot,1 d'Agost de 1935) . duu escrita la data de 1893.

Consta també una reforma realitzada l'any 1899 per l'arquitecte Simó Cordomí i Carrera (Olot, segona meitat del segleX IX - (?), 23 de gener de 1937). (títol del 1895).

Quan a la descripció patrimoni Gencat en diu ; edifici de planta rectangular que té un taller d'imatgeria religiosa i una vivenda. Està formada per diferents mòduls de diferents dimensions. La decoració pot situar-se dins l'estil eclèctic. La part superior té dos mòduls que imiten els castells medievals. Els arcs de les finestres són conopials.
No en tenen dades els amics de :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Olot&page=5&pos=50

Us faig dues recomanacions, la primera i mes important és la de visitar la ciutat d’Olot, i gaudir entre més coses del seu patrimoni històric i/o artístic.

La segona més prosaica és que em poseu-me a la llista de BONES OBRES URGENTS, l’ordinador de torre ha caigut, i el portàtil està a les ultimes, el sr. Google ja m’advertia que un dia o altres – tot acaba arribant – em deixaria sense poder actualitzar. Us ho tornaré fent feina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada