diumenge, 3 de setembre del 2017

ESGLÉSIA DELS CAPUTXINS). OLOT. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

Olot conserva – encara – obres dels millors mestres d’obres i/o arquitectes de darreries del segle XIX i primers decennis del segle XX. Desprès de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, en tots els àmbits de la cultura es va patir un fort retrocés, i llevat d’excepcions comptades l’arquitectura no es va escapar de la grisor.

De l’església del Pares Caputxins al número 23 del carrer Joaquim Vayreda Vila, obra de l’arquitecte Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955) patrimoni Gencat ens diu; edifici d'una sola nau i capelles laterals. Va ser bastida amb pedra volcànica i es va emprar el rajol per fer els cantoners i les obertures. La porta d'accés té tres arcs en degradació i timpà decorat amb Sant Roc; la vila d'Olot, l'església de Sant Estece i la de Sant Francesc fan de teló de fons. El campanar, situat damunt la façana principal, és d'espadanya, té un sol ull i no té campana.



En ocasió de fer aquestes fotografies advertia la figura del ‘ Bernat d’Olot’, al que dedicava un post.


Els interiors són estucats, jugant amb els colors blancs, marrons i verds. Té un petit transsepte, ocupat per dos capelles, amb pis superior. Cal destacar les capelles de la Puríssima Concepció i de la Mare de déu de Montserrat fetes amb mosaics de colors (tessel•les), obra de Lluís Bru i Salelles [ (Ondara, la Marina Alta, Alacant, 1868 – Barcelona, 1952)

En relació a l’autoria a : http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Olot&page=2&pos=18

SALA PLANA, Joan. "El convent del Caputxins del segle XIX" Olot. 440. Novembre 2001. Vegeu fotocòpies a Carp. 4 Top. 1627

Joaquim M. Puigvert Solà, Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955), arquitecte. Una biografia professional. Olot, 2003.

L’ARQUITECTE I EL MOSAÏCISTA: LES COL•LABORACIONS DE JOSEP DANÉS AMB LLUÍS BRU SALELLES A L’ESGLÉSIA DELS CAPUTXINS D’OLOT (1944-1949) JOAQUIM M. PUIGVERT i SOLÀ
http://www.raco.cat/index.php/AnnalsPEHOC/article/viewFile/278653/366399

El 4 de maig de 1940 Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955) signava els plànols del seu projecte de nou convent i església per als caputxins , que tal com era freqüent en les obres dirigides per ell són del tot coherents amb el que s’acabaria portant a terme, fins i tot en els aspectes decoratius. La fidelitat entre allò pensat i projectat sobre el paper per Danés amb la realitat finalment construïda és gairebé absoluta.

Us faig dues recomanacions, la primera i mes important és la de visitar la ciutat d’Olot, i gaudir entre més coses del seu patrimoni històric i/o artístic.

La segona més prosaica és que em poseu-me a la llista de BONES OBRES URGENTS, l’ordinador de torre ha caigut, i el portàtil està a les ultimes, el sr. Google ja m’advertia que un dia o altres – tot acaba arribant – em deixaria sense poder actualitzar. Us ho tornaré fent feina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada