dimecres, 12 d’octubre del 2016

MASIA CAN ROIG. PINEDA DE MAR. EL MARESME

Tornàvem de visitar l’aqüeducte de Pineda de Mar, i m’aturava per retratar un edifici, que gràcies al Marc Verdalet Vila, identifico com la masia Can Roig, de la que ens diu patrimoni Gencat, construcció de planta baixa i dos pisos, amb tres cossos perpendiculars a la façana principal. Amb dos cossos adossats a les façanes laterals i un cos a la façana posterior. Teulada a dues vessants amb espadanya al vèrtex. Porta d'entrada i finestres de forma rectangular amb la llinda recta i rodejades de motllura. Conserva els embigats, dues sitges situades a l'entrada de la casa i l'antic celler. Al davant de la façana té el pati encerclat per una paret. Davant, l'era. El seu interior es troba en estat de ruïna total.


La importància i interès de la masia és de caràcter arqueològic, doncs fou edificada sobre les runes d'una vil•la romana. És darrera aquesta casa on es trobava el lacus o safareig on arribava l'aigua de l'aqüeducte romà.

Cap dada de l’existència d’una capella com podria fer pensar el campanar que s’aprecia a la fotografia, val a dir que en el món rural, l’existència d’un campanar no sempre pressuposa la d’un lloc de culte, el so de la campana es feia servir per avisar als camperols.

Ho demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín )

No fa gaire temps el mot ‘cultura’ volia dir ; conjunt de coneixences literàries, històriques, científiques o de qualsevol altra mena que hom posseeix com a fruit d'estudi i de lectures, de viatges, d'experiència, etc.

Avui sentim dir que algú té una ‘cultura tècnica’, o una ‘cultura jurídica’ , o ..., està clar que el significat esmentat suara ‘ conjunt’ ja no té cap sentit.

Tenim una pèssima informació del Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya que hem d’agrair bàsicament a la dictadura franquista, i als seus funcionaris, això és tant cert, com que de l’any 1978 ençà , sota la ‘Democraciola’ , NO s’ha fet des de les administracions publiques catalanes el que cabia esperar.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada