divendres, 7 d’octubre de 2016

CAPELLA DEL SANT CRIST DE LA GRUA. MONTMELÓ. EL VALLÈS ORIENTAL

Em costava trobar la capella de reduïdes dimensions , advocada al Sant Crist, situada al damunt d'una vorera arran del carrer i adossada per la part posterior, al mur d'un edifici independent. Observava que es manté la devoció popular.La descripció de patrimoni Gencat ens diu que pràcticament es tracta d'un bloc cúbic amb teulada de dues vessants que es reflexa en la façana, formada per una porta enreixada flanquejada per dues columnes situades sobre dos petits plints i suporten dos capitells d'estil compost. L'entaulament superior, adossat directament sobre el mur, no s'aguanta per les columnes i els capitells. D'aquest entaulament surt una motllura que segueix la forma triangular de la cornisa de la teulada, sense que arribi a ser un frontó.


L'interior allotja la imatge del Sant Crist de la Grua, amb la que es retratava el Josep Olivé Escarré.

Sobre la porta hi ha una placa que diu que la capella fou reedificada l'any 1883, i per tant suposem que en aquest mateix lloc hi hagué una anterior construcció.

Llegia que l’any 1959 la capelleta fou traslladada al indret actual i el pou fou derruït.

No disposa Montmeló d’un catàleg de patrimoni en línia, i no trobava cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte, autors de l’edifici original, i/o de la reconstrucció duta a terme durant la dictadura franquista. Sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Podeu trobar més dades en els següents enllaços :

https://fontsaigua.wordpress.com/2014/06/23/llegendes-de-sant-vicenc-ferrer-i-el-pou-de-montmelo/
http://hostals.blogspot.com.es/2009/12/hostal-de-la-grua-montmelo.html

Montmeló no assolia el miler d’habitants fins al cens de l’any 1950, des d’aleshores i fins a la darrera crisis provocada per l’estultícia i la corrupció de les elits politiques i econòmiques del REINO DE ESPAÑA, ha patit un creixement exponencial, es tancava l’any 2014 amb 8.863 habitants.

Trobar un montmeloní, de pares nascuts a Montmeló és un fet quasi miraculós.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No podem establir una relació causa/efecte entre la manca d’un Catàleg de patrimoni en línia, i l’Alcaldia gestionada pel P.S.C.

1 comentari:

  1. Goigs d'aquest sant Crist:
    https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/06/goigs-al-sant-crist-de-la-grua-montmelo.html

    ResponElimina