dilluns, 10 d’octubre del 2016

CAN MASFERRER I LA CAPELLA DE SANT JAUME. MONTONÈS DEL VALLÈS

A la pàgina de l’ajuntament llegia ; masia imponent de perímetre rectangular i tres plantes. És l'’edifici renaixentista més important de la contrada. Destaquen de manera especial les finestres de pedra tallada i el portal de la petita capella de Sant Jaume. La nissaga dels Masferrer dóna el seu nom a la casa des de 1488, en què va comprar la finca als Buada. Posteriorment va ser regentada durant dos segles per la família Perpinyà, i avui és propietat del municipi, que, després de reformar-la, la destina a diversos serveis. Aquesta masia és un dels edificis de Montornès amb més història ja que va ser una vil•la romana i després un important mas medieval anomenat successivament Vilar d'’Abdelà i Vilar d’Ordila.

Demanarem imatges de la capella de Sant Jaume al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)

Amplia força aquesta informació Betran de Seva a :
https://www.flickr.com/photos/bertrandeseva/6075498089


Patrimoni Gencat ens diu ; masia de façana rectangular, en la que els seus elements es distribueixen de forma simètrica respecta a un eix central i vertical que ve marcat per la portalada d'accés, adovellada i de mig punt, i per una finestra central. A dreta i a esquerra s'hi situen també formant dos eixos verticals, dues finestres, havent estat les inferiors ampliades posteriorment al igual que les tres obertures d' arran de la teulada (originàriament hi havia una porxada oberta amb arcs rebaixats). Sobre el mur de la façana, encara es nota l'existència d'antics esgrafiats de formes simètriques, així com un rellotge de sol. La teulada és de tres vessants.

Que en sabeu d’aquest edifici que retratava el Luciano Roisin possiblement abans de la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República?.


http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/10/el-manso-calders-vinyes-velles.html

Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada