Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.
M’explicaven a Terrades – tenia la fortuna de trobar una dona que havia fet un treball sobre l’ensenyament en aquesta població - on estaven l’escola dels nens.
LLegia a :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=terrades&page=2&pos=15
Projecte d'edifici escolar projectar per Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988) l'any 1955, seguint la voluntat del municipi de disposar d'escola i vivenda per el mestre.
S'ignora si aquest és el primer edifici escolar de nova planta de Terrades ja que existeix un altre edifici que es coneix com les Escoles i que segons fonts de l'Ajuntament fou construït a principis de segle, probablement entre 1914-1915.
Es tractava d'un edifici en cantonada de planta baixa i pis. Aquell immoble té obertures allindades que en el pis donen a una balconada correguda. El seu aspecte i ubicació és diferent al projecte de Claret, la qual cosa porta a descartar que el segon sigui la reforma del primer.
I, l’escola de les nenes
Hem recuperat imatges de més de 940 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no espot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.
Posar una placa recordant que aquests edificis acollien les escoles en els anys ......../....... , no costaria gaire diners, i esvairia els dubtes de la ‘puresa’ democràtica tant dels que tenen un càrrec electe, com dels treballadors i/o funcionaris municipals.
Terrades assolia el sostre demogràfic el cens de 1857 amb 860 ànimes, i tancava l’any 2014 amb 288 habitants, una pèrdua del 66,51% de la població s’explica únicament com a conseqüència d’una gran catàstrofe, que a Terrades – com a molts indrets de Catalunya – és la pertinença obligada al REINO DE ESPAÑA .
Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’ ’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts
Passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada