divendres, 1 de juliol del 2016

ESGLÉSIA DE SANT CEBRIÀ DE VILAFANT. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA

Retratava la façana de l’església parroquial de Vilafant, advocada a Sant Cebrià situada al centre del poble, a la part del nucli antic. Patrimoni Gencat ens diu que és un temple de planta rectangular, sense absis destacat. La volta de la nau és apuntada, sense cornisa. A cada banda hi ha una fornícula, una amb la Verge del Pilar i l'altra amb el Sant Crist. Igualment hi ha una capella a cada costat, afegides en el segle XVIII i dedicades a la Puríssima i al Sagrat Cor. A l'entrada d'aquesta última capella es conserva una pila baptismal de l'any 1590.



Ens agradarà tenir noticia a l'email coneixercatalunya@gmail.com dee l'autor dels esgrafiats.

A la façana hi ha una porta neoclàssica. El seu arc és rebaixat i al damunt hi ha motllures decoratives i un frontó trencat per una obertura circular o rosetó. La façana és coberta per un arrebossat que té vestigis d'esgrafiats que formaven una decoració geomètrica.

La torre campanar, de planta quadrada, posseeix quatre arcades de mig punt i una coberta de piràmide. Al mur meridional en resta la porta antiga tapiada, d'un sol arc de mig punt i adovellada.

El parament interior és totalment descobert, amb carreus de pedra calcària ben escairats i allisats, de les pedreres d'Avinyonet de Puigventós.



https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-cebria-de-vilafant

L’edifici no correspon al primitiu del segle XI, sinó a una construcció molt més propera al gòtic, tot i que encara tenen força les tradicions de l'arquitectura romànica anterior. Probablement, el temple actual fou construït a finals del segle XIII o XIV.

El temple fou destruït durant la guerra dels segadors.

La portalada neoclàssica és del segle XVIII, feta amb els ‘diners d’Amèrica’.

 https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/06/goigs-sant-cebria-patro-de-vilafant-alt.html

El terme municipal de Vilafant, d'una extensió de 8,37 km², és al sud-oest de Figueres, això ha comportat que d’una població al voltant de 600 ànimes que es mantenia des del cens de 1857, es passes als 5.481 habitants a darreries de l’any 2014. Trobar un vilafantenc, quins pares siguin també nascuts a Vilafant és un fet quasi miraculós.

Quan al topònim Vilafant :


Que Sant Cebrià  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels Kurds,  amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada