Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.
Passava el matí del dilluns 11.07.2016 a Subirats, el Josep Mata Massana, President del Centre d'Estudis de Subirats-CESUB http://blogscat.com/cesubsubirats/ em feia de guia en la recerca dels edificis que acollien abans de la dictadura franquista les escoles públiques.
L’escola del Casots acollia també els oficis religiosos fins a l’any 1969 en que es va edificar l’esglesiola d'estil neoromànic rural, advocada a la Maternitat de la Mare de Déu, la descripció ens diu que està feta amb blocs de pedra irregulars lligats amb ciment, de nau única amb absis semicircular i teulada a doble vessant. A la cara sud, el mur està reforçat amb dos contraforts, mentre que a la nord sobresurt una petita absidiola i un annex de planta quadrada, situat a la part posterior. Les cares nord i sud presenten finestres allargassades de mig punt, i dues més a l'absis.
D’aquest edifici com del les caves Olivé Batllori ens agradarà tenir-ne noticia dels autors a l’email coneixercatalunya@gmail.com
En tots els casos l’afirmació té com a única base la transmissió oral, ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com , imatges i si es el cas, dades que vinguin a confirmar i/o desmentir l’ús docent en aquell breu període de llibertat que precedia a la llarguíssima dictadura franquista, i la ‘Democraciola’ que la substituïa.
Ens agradarà rebre imatges de l’època en que aquests edificis exercien com escola a l’email coneixercatalunya@gmail.com
L'any 1764 la Parròquia de Sant Sadurní de Subirats es va separar del municipi, formant el nou terme municipal de Sant Sadurní d'Anoia, de tants sols 18,97 km², i 12.590 habitants al tancament de l’any 2014, molt lluny dels 39.221 habitants que tenia en aquella mateixa data Vilafranca del Penedès, amb una superfície de 19,65 km². La reversió d’aquella decisió de 1764 donaria lloc a un terme de 55,92 km² + 18,97 km², que seria sens dubte el més pròsper del Penedès.
Està clar que la dictadura franquista no portava l’educació i la cultura fins a les terres del Penedès sobirà , oi?.
No seria una despesa excessiva confegir un panell informatiu per posar-lo en aquest edificis explicant que servien com escola en el període ---- . ----, això ultra ajudar a la recuperació d ela memòria històrica, esvairia els ‘dubtes’ sobre la ‘catalanitat’ dels funcionaris i/o politics dels nostres consistoris. Als catalans, com a la dona del Cèsar se’ls demana que siguin honestos , i que ho semblin
Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 970 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.
Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’ ’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts
Passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada