dimecres, 4 de gener del 2012

SANT PERE DEL VANCELL. GUIXERS. EL SOLSONÈS SOBIRÀ

La Rosa Planell Grau , el Miquel Pujol Mur i l’Antonio Mora Vergés ens aturàvem al costat d’un rètol on deia : Sant Pere del Vancell, davant nostre, en un petit promontori de terreny, s’aixeca un conjunt d’edificis entre els que distingim la forma clàssica d’un campanar de cadireta.Pel que fa al topònim evoluciona de Balç /Balcell/Vancell; Roca o terreny de vessant vertical o quasi vertical (Català, València.); castellà. despeñadero, precipicio. Ab aquest viu de ius de balç en balç, ..

Al POUM de l’Ajuntament de Guixers trobava :

CAPELLA DE SANT JOSEP DE VANCELLS (O SANT URBÀ )

Descripció del bé: Capella adossada a la masia de Can Vendrell de planta rectangular encarada direcció est-oest. La coberta a dues vessant orientades en el mateix sentit que la nau, per això, el campanar d’espadanya està situat al lateral de la nau. Sobre la porta hi ha un ull de bou. El sostre de la nau és pla. La capella posseeix cor.

Raó de la catalogació: Antiguitat. A la façana principal hi ha una porta d’arc de mig punt adovellat amb la inscripció “Miquel Vancell 1794”

Estil: Barroc Segle:XVIII Estat de conservació: Dolent

Recollíem imatges des d’angles diferents, respectant la voluntat de la propietat manifestada clarament amb el tancament de la finca.

En alguna ocasió se’ns ha interpel•lat als de coneixercataluntya per raons diverses, i àdhuc contradictòries , que van des del motiu que ens mou a fer el que fem, fins a la retribució que ens comporta. Començaré contestat a la segona ; la nostra moneda s’anomena gràcies catalanes’, i el seu canvi amb l’€ és : 1‘gràcies catalanes’ = 0€, clar i ras,no ho fem per diners.

El motiu primer és encara més simple, recentment un molt bon amic un e.mail em deia :

PS.- Jo, ara, ja estic convençut del tot que el català desapareixerà, com el gaèlic a Escòcia, Gal•les o Irlanda, i que a nosaltres ens toca practicar el numantinisme, perquè no ens podem comparar als jueus, ni existeix un sionisme català a la diàspora farcit de duros. Resulta que els nostres palestins voten el PP, és a dir el poder universal.
Li deia en la meva contesta :

Lúcid anàlisis !. S’ha de comptar sempre però amb Déu, ELL va fer els pobles.


La contesta està escrita en un monòlit prop de l’església de Sant Andreu de Castellcir al Moianès.

No ens manqui valentia
Per estimar la Pàtria :
Déu ha creat els pobles.Per descomptat, també dins del meu cor, i sortosament als de moltes persones, que contra tota lògica fem amb minúscules, cultura en català.

Manllevaré – una vegades més- les magistrals paraules del Princep dels poetes, continuarem fidels per sempre més al servei d’aquest poble.

Davant l’evidència dels números, el terme de Guixers té 66 quilometres quadrats,i únicament hi viuen ‘administrativament’ 148 persones, volem fer saber als ‘Cavallers de la Taula Rodona del Rei Artur’, que incidir més en el despoblament salvatge de la Catalunya interior, lluny de solucionar els problemes econòmics d’aquest país – derivats bàsicament de la corrupció i de l’estultícia - farà, a curt termini que s’agreugin de forma exponencial.

Queda dit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada