dilluns, 2 de gener del 2012

SANT CLIMENT DE CASTELLTORT. GUIXERS. EL SOLSONÈS SOBIRÀ

SANT CLIMENT DE CASTELLTORT. GUIXERS. EL SOLSONÈS SOBIRÀ
la Rosa Planell Grau , el Miquel Pujol Mur i l’Antonio Mora Vergés ens desviàvem en el quilòmetre 27 de la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys, dins del terme de Guixers, de 66,4 quilometres quadrat, la nostra destinació en aquesta ocasió era l’església parroquial de Sant Climent de Castelltort, esmentada encara en algun lloc com ‘ la nova’ , malgrat haver-se traslladat des de la falda meridional del turó que s'aixeca davant de l'actual parròquia, a l'altra banda de l'embassament a finals del segle XVIII.Les runes de l’antiga església parroquial, d’estil romànic, tan sols són accessibles quan el nivell de l'embassament és prou baix com per a poder utilitzar l'antic camí d'accès.

En el capbreu de l'església d'Urgell (any 984) hi consta Castro Torto, i des de la meitat del segle XI el topònim apareix citat amb més freqüència. Ens trobem doncs, davant la referència documental més antiga pel que fa a castell situats a la Vall de Lord.

Els senyors de Castelltort foren de la nissaga dels Calders.

Segons el fogatge de l'any 1553, moltes cases de l'entorn de Sant Llorenç i de Guixers consten en la declaració dels representants de Castelltort, i la parròquia de Guixers tal com succeeix actualment, ja era sufragània de la de Castelltort.Sant Climent de Castelltort , és un edifici que inclou la rectoria, i adossada a la banda de ponent, l'església. La rectoria ocupa la major part del volum de l'edifici, tan és així que si no fos pel campanar, l'església passaria força desapercebuda. A ponent de l'església hi ha el cementiri.

L'ajuntament de Guixers l'ha declarat Bé Cultural d'Interès Local en capítol de Patrimoni Arquitectònic - Edificis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada