dissabte, 3 de setembre del 2016

NEVÀ. TOSES. EL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA. L’ESGLÈSIA DE LA MAREDEDÉU DEL CARME I ALTRES LLOCS ON S’ENSENYAVEN LES PRIMERES LLETRES ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA.

De l’església de la Marededéu del Carme de Nevà, ens diu la pàgina de l’Ajuntament de Toses, a la comarca del Ripollès, amb un terme de 58,12 km², i 150 habitants censats a darreries de l’any 2014:

Aquest és un temple de belles proporcions, que al segle XVIII va passar a ser l’església parroquial en substitució de la de Sant Cristòfol/Menna.


El seu harmònic campanar i la senzillesa de formes fan d’ell un edifici completament integrat en el paisatge rural i bucòlic de Nevà.

Destaca la creu en baix relleu que popularment es creu que prové de les runes presumiblement càtares dels afores del poble. Podem observar aquesta enigmàtica creu a la façana de la església de la Mare de Déu del Carme, al costat dret de l’entrada al temple. A l’interior podrem veure un dels rars exemples de decoració litúrgica del segle XVIII que resten a la Vall de Ribes.


M’explicava un dels 18 veïns de Nevà que a la sagristia de l’església el rector els donava classes.

Com a llocs d’estudi en citava també l’antiga casa parroquial, i un edifici força deteriorat que està avui en venda a Nevà, també a Espinosa, i imagino que aleshores , abans de la dictadura franquista, tenien escoles a Dòrria, Fornells de la Muntanya i al mateix nucli de Toses, sou pregats de fer-nos-en arribar imatges i dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Antiga casa parroquial.


Edifici de l'escola Pública.

Defensem que no seria una despesa excessiva - som al país dels excessos que malgasta el fons de reserva de la Seguretat Social, o destina milions d’€ cada any a sufocar els incendis forestals, i ni un cèntim a explotar aquests recursos de forma sostenible, o proposa com a membre del Banc Mundial un ex membre del GOBIERNO sota sospita de corrupció - confegir un panell informatiu per posar-lo en aquests edificis explicant que servien com escola en el període ---- . ----, això ultra ajudar a la recuperació d ela memòria històrica, esvairia els ‘dubtes’ sobre la ‘catalanitat’ dels funcionaris i/o politics dels nostres consistoris. Als catalans, com a la dona del Cèsar se’ls demana que siguin honestos , i que ho semblin. Acostumo a mirar el ‘color polític’ del Ajuntament, i massa habitualment constato que en matèria de recuperació de la memòria històrica, son els de ‘casa’ els primers en no fer res.

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Catalunya us en deurà una.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada