dimecres, 21 de setembre del 2016

IN MEMORIAN DEL CINEMA LLOBREGAT. LA POBLA DE LILLET. BERGUEDÀ

El Tomàs Irigaray Lopez publica una fotografia de cinema Llobregat de la Pobla de Lillet, que començava la seva activitat el 18.08.1919, i tancava l’any 1993.


Us recomano la lectura d’un article del Lluís González 85 ANYS DE CINEMA A LA POBLA DE LILLET, publicat a la revista l’Erol.

En reprodueixo un fragment:

El 18 d'agost de 1919, va començar a funcionar el cinema Llobregat, sala que actualment encara existeix, tot i que no esta en funcionament. El seu primer propietari va ser Antoni Puigbo, més endavant en Joan de la fonda (conegut amb aquest renom perquè era el propietari d'un establiment de restauració que era al costat de la sala de cinema, en I'edifici anomenat Villa Lucia).

La inauguració d'aquest cinema no es va fer amb una sessió de pel•lícules, sinó amb un selecte ball de societat. Més tard, la família Mas-Massana va comprar tot l'edifici de la fonda, a més de l'edificació on hi havia el Cinema Llobregat, nom que deriva del fet que la sala és a la riba esquerra del riu, al centre del poble.


Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autors d’aquest edifici – ara quasi centenari – que curiosament no té la qualificació de ‘monument’ .

La Pobla de Lillet disposa d’un Mapa de Patrimoni :
http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08166 en el que s'explica que el pont de vianants el va fer construir el senyor Vilarrassa. La data del projecte és del 23 de març de 1909 el signa l'enginyer Fernando Junoy Vernet, promoció de 1881 de l’ETSEIB, i l'aprovà la "Jefatura de Obras Públicas" en data 6 de maig de mans de l'enginyer en cap Sr. Puig. Per tal de poder-lo instal•lar el Sr. Vilarrassa va haver de sol•licitar servitud de pas sobre el riu Llobregat, des de la carretera de Solsona a Ribes fins al seu immoble. En data 17 de novembre de 1909 el "Governador Civil de la Província" va aprovar la concessió. Per tant la passarel•la, es va construir com a pont de titularitat privada, per tal de tenir un accés directe des del camí principal cap a la casa i la fàbrica que hi tenia i així també tenir un pas per als treballadors i evitar que haguessin de passar per l'interior de la finca. El 1919 es va inaugurar el Cine Llobregat, ubicat a l'edifici que hi ha al costat de la casa de Cal Vilarrassa (o Cal Massana). Inicialment l'edifici del cine era del mateix propietari que l'amo de Cal Vilarrassa; amb el temps, però, el propietari va segregar la propietat, fet que des de llavors va determinar que hi hagués dues propietats que tinguessin accés al pont.

Segons Raquel Lacuesta (VV.AA.: 2008:33) és probable que el tram metàl•lic es construís als tallers de la Maquinista Terrestre i Marítima, empresa que feia uns pocs anys havia bastit el pont de ferro del tren que unia Guardiola de Berguedà amb la Pobla i el Clot del Moro.

Ens agradarà saber a l'email coneixercatalunya@gmail.com el nom propi, el cognom matern, i els llocs de naixement i traspàs d'aquest ' Vilarrassa'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada