dijous, 29 de setembre del 2016

ESGLÉSIES DE TORRENTBÓ. ARENYS DE MUNT. EL MARESME

Em portava fins a Torrentbó, nucli de població agregat a Arenys de Munt, situat a l’extrem de ponent del terme, a l’esquerra del sector de capçalera de la riera de Caldes, al límit amb Sant Vicenç de Montalt , per veure i retratar les capelles del Roser de Can Guix i la de Santa Cecilia que exercia funcions quasi parroquials, i de la que ens diu patrimoni Gencat; construïda al segle XIX- és un edifici de mides reduïdes. Consta d'una sola nau amb la coberta a dues aigües. La façana té una porta d'entrada sobre la qual hi ha un petit ull de bou. La decoració de la cornisa superior és amb arcs de mig punt en relleu. A sobre hi ha un petit campanar. Al presbiteri hi ha un retaule d'estil plateresc.




Retratava des de Santa Cecília de Torrentbò un conjunt d'edificis amb mas, masoveria i capella, quina advocació demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) ; al mapa de patrimoni se l’anomena Can Gualba, encara que la gent en diu Can Golba.


Llegia que hi ha una gran bassa i un jardí romàntic. L'edifici principal és de planta rectangular amb la coberta de teules àrabs a 4 aigües. Consta de planta baixa, pis i golfes. Portal de punt rodó adovellat. Disposició simètrica de les obertures.Té una capella annexa a l'edifici principal d'una sola nau amb la coberta a dues aigües, porta principal d'arc apuntat, finestra doble al damunt. La masoveria és de planta rectangular coberta a dues aigües; consta de planta baixa i dos pisos.

També es coneix amb el nom de Can Goytisolo, perquè a finals del segle XIX era la residència d'estiueig de la família Goytisolo, coneguda per tenir tres germans escriptors.

No tenia ocasió d’accedir a la casa.

Tampoc dissortadament a la capella de Can Bombí, quina advocació demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin )


Fotografia del mapa de patrimoni.

A l’entrada de Can Guix hi ha un rètol que recorda ‘ camí particular’ , i desistia de veure i retratar la capella del Roser de la que ens diu patrimoni Gencat; és d'una sola nau, amb absis semicircular amb dues finestres i petites dimensions. La coberta és a dues aigües amb un campanar d'espadanya amb una campana. S'accedeix a l'interior gràcies a una porta d'arc de mig punt i un ull de bou al damunt.


Fotografia de l’Alberto-g-rovi -

Aquesta capella forma part de la finca de Can Miró de Torrentbó i ha estat totalment restaurada.

En cap de les fonts consultades no hi ha cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte autor d’aquests edificis religiosos, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Al llarg del dia no aconseguia accedir fins al Remei.

En aquesta societat tant ‘laica’ la tasca de localitzar i divulgar el patrimoni històric i cultural de caire religiós, Déu n’hi do, la dificultat que comporta, oi?.

Sou pregats a afegir-vos a la nostra recerca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada