divendres, 17 d’abril del 2015

SANT ESTEVE DE GRANOLLERS DE LA PLANA. GURB. OSONA

Pujàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vegées, fins a Sant Esteve de Granollers de la Plana, que es troba situada sobre un turó elevat uns metres a l'est de la carretera B-522.



La descripció tècnica ens diu que l'edifici és format per una nau rectangular capçada a l'est per un absis semicircular. La nau és coberta amb volta de canó reforçada per dos arcs torals. Els murs són de maçoneria de pedra amb força morter, de carreus irregulars disposats en filades regulars i cantonades delimitades amb carreus treballats.


L'absis té tres finestres de doble esqueixada que corresponen amb tres finestres de menors dimensions gairebé a nivell de terra que donen llum a una cripta que té la mateixa planta de l'absis i fa les funcions de sagristia. Està decorat amb cinc sèries de tres arcuacions i finestres cegues entre bandes llombardes i fris de dents de serra. Aquesta mateixa decoració es troba en un tram del mur nord de l'església tot i que amagada per les ampliacions i reformes, denotant les parts que haurien sobreviscut de l'edifici romànic original. La nau central compta amb capelles laterals a banda i banda, a les façanes sud i nord, una de les quals és la capella del Santíssim que sobresurt a l'extrem nord-est, al costat de l'absis. Segons alguns estudis, les dues capelles més properes a l'absis haurien substituït absidioles, de manera que l'església original consagrada el segle XI hauria estat de capçalera trilobulada.





Hi ha uns magnífics treballs de forja, el passador de l’escala, la porta de l’antic fossar,.., dels que ens agradaria tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’autor.

També té interès, com veureu en l’enllaç següent, les restes que es mantenen de l’antic fossar :
http://imatgesdesilenci.blogspot.com.es/2011_07_01_archive.html

http://www.armoria.info/libro_de_armoria/ABADAL.html

Li agraíem al sant haver conclòs – sense prendre mal - amb la recollida d’imatges de les escoles públiques de Gurb, anteriors a la dictadura franquista, i li demanàvem alhora que intercedís al bon Déu, perquè des de l’Ajuntament de Gurb, es donés resposta a les nostres preguntes en relació als autors d’aquests edificis.

Parròquia de Sant Andreu de Gurb
Parroquià de Sant Cristòfol/ Menna de Vespella
Parròquia de Sant Esteve de Granollers de la Plana
Parròquia de Sant Julià Sassorba.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada