dijous, 9 d’abril del 2015

EL CEMENTIRI MONUMENTAL DE VILALLEONS. SANT JULIÀ DE VILATORTA. OSONA. CATALUNYA

Havíem dinat esplèndidament al Restaurant Cal Teixidor de Vilalleons; el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, apreciem la ‘cuina ben feta de tota la vida’.

M’explicaven que el cementiri de Vilalleons que està ubicat al nord del nucli urbà, a pocs metres de la carretera BV-5202, està tancat de forma permanent, però TOTES les familiars que tenen un nínxol disposen d’una clau de la porta.
La descripció tècnica ens diu que, recinte de planta rectangular, delimitat per un mur de 2 metres d'alçada, fet de maçoneria de pedra amb morter. A la façana de ponent, hi ha quatre finestres de forma trapezoïdal protegides per reixes de ferro forjat, i una considerable portalada d'arc de mig punt. Aquesta portalada culmina amb una falsa coberta a dues vessants, decorada amb arquets cecs, i coronada per una creu inscrita en un cercle. La resta del mur de ponent culmina amb merlets coronats amb totxo. A la banda de llevant del recinte hi ha una capella. L'absis, situat a la banda est, és peraltat i sobre la volta hi ha una esfera de pedra. El portal és rectangular amb motllures, i té la inscripció: "EXPECTO RESURRECTIONEM MORTUORUM SYMB NIC. AÑO 1942 FAMILIA ESTAÑOL". Per sobre hi ha un òcul flanquejat amb un esgrafiat que representa.




No trobava l’advocació de la capella que presumeixo dedicada al Sant Crist, ho consultaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin )

Tampoc les dades de qui va ser l’autor d’aquest singular fossar, i traslladaré en aquest cas la meva consulta a l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada