divendres, 17 d’abril del 2015

ESCOLA SOLER DE VILARDELL. SANT CELONI. EL MONTSENY JUSSÀ. VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Demanava informació a l’ajuntament de Sant Celoni, de l’escola Soler de Vilardell, i m’enviaven una carta en la que em deien ; l’escola nacional ( o pública ) de nois ( origen de l’escola actual Soler de Vilardell ) es va construir l’any 1923, i la va dissenyar l’arquitecte municipal Josep Domènech i Mansana (Barcelona, 15 d’abril de 1885 - ibídem, 7 d’octubre de 1973). Al començament tenia dues aules, i l’any 1930 es va ampliar amb una tercera aula.

L’any 1957 es va construir un pis a l’escola per poder disposar de més classes '.



L’Ajuntament editava l’any 2004, el llibre A ESTUDI ! ‘ les escoles a Sant Celoni de 1857 a 1939 ‘ de Josep Maria Abril, tècnic de Cultura.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada