dilluns, 6 d’abril del 2015

CAPELLA ROMÀNICA DE SANT MIQUEL DE VILAGERIU / VILAGELIU. TONA. OSONA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré davant de la capella de Sant Miquel, prop del mas Vilageriu.


La descripció ens diu que és una construcció amb elements romànics característics., de planta rectangular rematada la seva edificació amb un campanaret d'espadanya. Sembla que la capçalera i la nau es van construir als volts de l'any 1080 i fou reformada o modificada al segle XII, obrint-se noves finestres a migdia i tramuntana. L'absis, també de gran puresa de línies romàniques, està decorat per arcuacions llombardes. A la base de l'altar es descobrí un mil•liari romà.


Les dades històriques ens expliquen que la capella existia des d'abans de l’any 948. el primer document que en fa esment és del 12 de març de 948 al fer testament el levita Guadanir, senyor de "Vil•la Gerille".

A principis del segle XI posseïa la vila el noble Rodulf, intitulat arxilevita per trobar-se al servei de l'església de Vic.

Vers l'any 1080, en temps d'Hug Dalmau, es renovà l'església, fent-se la capçalera i la nau, i ja en segles posteriors es feren successives modificacions a càrrec dels cavallers de les famílies Oló, Castell i Santa Eugènia.

El ‘Princep de les Milícies Celestials’ vetlla doncs per la casa propera , des de fa més de 1.000 anys, el fet no ha tingut cap ressò mediàtic perquè mal que ens pesi, la llarga i forçada convivència amb el REINO DE ESPAÑA ens ha encomanat la seva estultícia secular.

El divendres 4 de novembre de 2016 assolíem les 200 sortides, endarrere més de 40.000 quilometres per Catalunya, prop de 2.200 fotografies de 13X18 que acrediten la presència del Josep Olivé Escarré, i una munió de posts que podreu llegir a :

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/

http://www.guimera.info/wordpress/coneixer/

http://www.bergactual.com/2016/10/30/capella-de-sant-antoni-de-padua-del-barri-de-les-coromines-de-la-pobla-de-lillet

en periòdics i revistes digitals i en revistes d’àmbit local i comarcal.

Al llarg d’aquest període temps he tingut el goig de col•laborar amb el Claudi Pagès Puig, Premi Mil•liari 2016, en la tasca de documentar i publicitar els edificis religiosos de Tona, i que em feia arribar imatges del interior de la capella de Vilageliu, i algunes dades històriques recollides per l’ Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934), sacerdot, historiador eminent, mestre i amic.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada