dijous, 9 d’abril del 2015

CASAL NÚRIA. SANT JULIÀ DE VILATORTA. OSONA. CATALUNYA

Preníem el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, un excel•lent cafè al Bar Núria.

Advertia que la ‘paternitat’ del Casal Núria, s’adjudica indistintament a Josep Mª Pallàs, mestre d'obres, i a Miquel Pallàs i Sala (1876-1943
http://osonatour.com/osona/vall-de-sau-collsacabra/sant-julia-de-vilatorta/ruta-per-sant-julia-de-vilatorta/les-obres-de-miquel-pallas.html

La descripció tècnica ens diu ; edifici de planta irregular situat a la intersecció de dos carrers, fent xamfrà. Consta de planta baixa i tres pisos. La coberta és a dues vessants, amb teula ceràmica aràbiga, i un ampli voladís.
Es tracta d'un antic edifici del segle XVIII, tal com indica una de les llindes amb la data "1764", que fou objecte d'obres de remodelació i ampliació a inicis del segle XX, per part del mestre d'obres Josep Mª Pallàs. A la planta baixa, la façana és coberta per sòcol de pedra, a mode de fris, que emmarca les obertures. L'accés a l'interior de la casa es produeix mitjançant un portal de mig punt, situat a l'avinguda de Nostra Senyora de Montserrat, i per un portal més petit situat al carrer de Núria. El primer pis presenta dos balcons, amb barana de ferro forjat. A la façana principal, hi ha una gran galeria tancada per tres arcs de mig punt sostinguts per pilars, amb una destacada barana de forja. El parament de l'interior de la galeria és decorat amb pintures al fresc. La seva coberta és, alhora, el terra d'una gran balconada de fusta. La façana dels pisos superiors és decorada per destacats esgrafiats, on es barregen els motius populars amb motius vegetals i àngels. A la llinda del portal de tramuntana hi ha una llegenda que diu: "SOM FETA D'EN JOSEP PALLAS", amb l'emblema dels paletes al mig, amb una paleta i una maceta.


Destaca la fornícula cantonera, amb la imatge de la Mare de Déu de Núria, situada a la intersecció de les façanes de ponent i de tramuntana. A la façana de migdia hi ha un magnífic rellotge esgrafiat, amb numeració aràbiga (de 7 a 6) i el lema "Totes fereixen, l'ultima mata". A la façana nord hi ha un bust de Jacint Verdaguer on s'hi anomenen quatre virtuts: la prudència, la justícia, la fortalesa i la temprança.

Disposa d'un bonic jardí lateral, que enllaça perfectament amb el conjunt.

No trobava cap referència a l’autor dels esgrafiats – que amb variacions es poden veure en altres cases de Sant Julià - i que devia ser un mestre de renom, potser Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988) un dibuixant, esgrafiador i escultor, conegut com Ferdinandus Serra, amb treballs similars, entre altres llocs a Piera.


Ens agradarà tenir noticia de l’autor dels esgrafiats a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ens agradarà confirmar a quin dels Pallàs se li ha d’adjudicar la reforma de la casa, o potser si com sembla possible, un era l’autor de l’edifici, i l’altre de la posterior reforma dins del segle XX.

Deixàvem constància de la nostra decepció – pel que fa a la manca de rigor – en la documentació del patrimoni històric i/o artístic, en altres posts. En dol reiterar-ho una vegada més.

Sou pregats tots els santjulianencs i/o vilatortins de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada