dimarts, 23 de juliol del 2013

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ. OSONA

Anàvem el Josep Olivew Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, i teníem la fortuna de trobar oberta l’església construïda al segle XVIII segons el projecte del mestre d’obres Josep Morató i Sellés ( 1712-1968); les obres es dugueren a terme en diferents fases a causa d'alguns problemes i es feu càrrec del seguiment Josep Morató i Codina ( 1748-1826 ) , fill de l'autor del projecte.

Fou consagrada el 12 d'agost de 1780, encara que a la façana figura la data de 1779. El temple quedava incomplet ja que el projecte preveia la construcció de dos campanars simètrics. Finalment se n'erigí un de sols segons projecte de Francisco de Paula del Villar y Lozano (Múrcia, 1828 - Barcelona, 1901) de 1862.

L’any 1879 s'hi afegí la capella del Santíssim o capella fonda.



La descrpcipo tècnica ens diu ; edifici amb una nau central àmplia, amb corredors laterals i espais per a capelles. A la façana principal es troba la porta d'entrada d'arc rebaixat emmarcat per dues pilastres que aguanten un entaulament ple de volutes. Per sobre de l'entaulament hi ha una fornículaon llueix la imatge del Sant i una rosassa. La façana està rematada a la part central per una forma semicircular, està resseguida per una cornisa i queda rematada per tres pinacles acabats en boles. Tota la façana està arrebossada i pintada. El campanar té planta octogonal amb finestres d'arc de mig punt per col•locar les campanes; està rematat per una balustrada i del centre sobresurt altre cos més petit amb també obertures d'arc de mig punt i rellotges.

Els retaules, que ornaven l'església i havien estat tallats en els millors tallers vigatans, es varen malmetre en els dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya 1936-39



Ens encenien les llums per tal de poder retratar l’interior d’aquest temple magnífic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada