dijous, 13 de juny del 2024

CAPELLA DE SANT ANTONI DE PÀDUA DEL CASAL DELS PORTOLÀ D’ARTIES. NAUT ARAN

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2024/06/in-memoriam-casa-portola-arties-naut.html

La casa pairal dels Portolà és un edifici del segle XVI, que destaca per ser una esplèndida torre fortificada.

La família Portolà, arrelada a la Vall d'Aran des d'antic, apareix en documentació de l'any 1263, on se'ls reconeix per la solvència i el prestigi.

L'edifici es va acabar de construir el 1678, segons consta a la llinda de la capella familiar.

Va ser edificada per Gaspar de Portolá i Pont, a qui el Rei Felip IV, havia armat Cavaller l'any 1664 en reconeixement als seus serveis i mèrits. El 1665 Carles II li va concedir escut d'armes i el  va proclamar Noble.

A la capella advocada a Sant Antoni de Pàdua ,  hi ha un bell retaule policromat dedicat a Sant Antoni, on es troba esculpit l'escut d'armes familiar.https://indretsescbergueda.blogspot.com/2018/11/capella-sant-antoni-de-padua-arties.html

Feia anys que el noble Gaspar de Portolà, Baró de Castellnou de Montsec, era veí de Balaguer i Ager, on s'havia mudat amb la seva dona i els primers tres fills. Altres quatre van néixer allà des del 1658 al 1662. Si bé la branca principal dels Portolà, la que gaudia dels drets i privilegis de la noblesa, amb el títol de Baró de Castellnou de Montsec, s'havia traslladat a Balaguer i Ager, la seva relació amb Arties va ser permanent tant per tenir-hi casa seva pairal i propietats, com per mantenir una estreta relació amb la seva extensa família, que continuava sent un dels més importants proveïdors de la cavallada reial.

A Arties i a altres localitats de la Vall d'Aran, així com al sud de França, continuen vivint molts descendents dels Portolá.

Presideix una de les sales d'aquesta torre, el retrat del besnét del primer Gaspar. Es tracta de Don Gaspar de Portolà i de Rovira, Governador i Comandant de l'expedició que el 1770 va prendre possessió de Califòrnia en nom del Rei Carles III.


Josep Maria Subirachs i Sitjar (Barcelona, 11 de març de 1927-Barcelona, 7 d’abril de 2014)​ i Francesc Carulla i Serra (Barcelona, 18 de novembre de 1927) son els autors de l’escultura  de Gaspar de Portolà i de Rovira que hi ha a la població californiana de Pacífica, situada al sud de la península de San Francisco, donació del President de la Generalitat de Catalunya al poble de California.  L’any 1994 es va col·locar una reproducció fidel d’aquesta estàtua de Gaspar de Portolà , al costat de la torre.

 


Que Sant Antoni de Pàdua i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels ,aranesos  , andorrans , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,   , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís,    , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada