dimecres, 5 de juny del 2024

L’ALBEREDA. SANT JULIÀ DE VILATORTA. OSONA

 

Roser Matheu i Sadó (Barcelona, 12 de maig de 1892 - 24 de desembre de 1985), retratava l’any 1917, Vista d'un paller de l'Albareda a tres minuts del poble, després de la batuda.  Sant Julià de Vilatorta. Osona


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2890/rec/12

Les primeres notícies històriques de l'Albareda daten del segle XIII. La fesomia actual respon a les reformes del segle XVII. En aquest mateix segle es construí una capella dedicada a Sant Roc a pocs metres del mas.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/05/sant-roc-de-lalbereda-sant-julia-de.html

https://patrimonicultural.diba.cat/element/goigs-de-sant-roc

https://patrimonicultural.diba.cat/element/lalbereda

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/23695

El cens de l’any 1900 ens diu que a Sant Julià de Vilatorta hi vivien 1165 persones, dedicades principalment a les activitats agrícoles,  a darreries de l’any 2023, consten 3.230 habitants de dret, i l’activitat agrícola és molt residual.

Lluny queden els temps en que per aquestes terres es deia ‘ Gurb i Tona, el millor de l’Osona, i per triar Sant Julià ‘,

Al Mas  Albereda – el topònim fa referència a l’abundor d’àlbers –  arbres  que generalment apareixen a les vores i ribes dels rius, a prop dels cabals d'aigua, a terrenys fangosos i profunds, on poden suportar temperatures extremes i certa salinitat, i a llocs bastant humits. No tenen grans requeriments quant al tipus de sòl, ja que pot viure en sòls calcaris.

https://masalbereda.com/

 La Roser Matheu i Sadó (Barcelona, 12 de maig de 1892 - 24 de desembre de 1985), excel·lia en molts àmbits:

https://www.escriptors.cat/autors/matheur/biografia

 Darrerament els articles sobre Patrimoni han estat considerats OFENSIUS I/O PERILLOSOS per FACHAVOX que ens ha “ estirat les orelles “, i ens amenaça amb tancar-nos la pàgina.  Si això succeís – no deixarem de publicar en llengua catalana -, el nostre infinit agraïment a tots els que ens llegiu o ens heu llegit al llarg d’aquest anys.

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

El 30.5.2024 s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 


 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada