dijous, 20 de juny del 2024

CAN MANDRI. SANT ANDREU DE LLAVANERES. EL MARESME

 

Plovia lleugerament i la pols del Sàhara deixava la seva petjada per arreu.

Seguia les meves “ rutines” , higiene personal, esmorzar,  donar corda al JUNGHANS que fa funcions de TAMAGOCHI, repassar el santoral,  horroritzar-me  per l’acció infame del President del Parlament Balear , Gabriel Antonio Le Senne Presedo (Palma de Mallorca, 27 de junio de 1977) que  trencava una fotografia de l’Aurora Picornell, Catalina Flaquer Pascual i les filles  d’aquesta , Antònia Pascual Flaquer ,  Maria Pascual Flaquer  i  Belarmina González Rodríguez, afusellades pels feixistes en els dies foscos que seguien a l’alçament els militars feixistes encapçalats pel general Franco.

No podia més que preguntar-me; quina relació hi ha entre els crims i el  Gabriel Antonio Le Senne Presedo?

https://www.guimera.blog/tribuna/feixisme-atrofia-dels-sentiments/

M’entristia tenir noticia del traspàs del Josep Maria  Ruiz Maeso, amb qui havia coincidit a la Caixa de Sabadell, la cerimònia de comiat tindrà lloc demà 21.6.2024 ales 16,00 al Tanatori de Sabadell.

Josep Danés i Torras, (1891-1955) Retratava  l’any 1930, Façana amb rellotge de sol de Can Mandri. Sant Andreu de Llavaneres. El Maresme
https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6853/rec/7

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2816

Llegia que fou propietat de l’Arcadi Balaguer i Costa (Barcelona, 8 de març de 1886 - Sant Andreu de Llavaneres, 1 de gener de 1973) president del Futbol Club Barcelona entre 1925 i 1929, amic personal de, sàtrapa Miguel Primo de Rivera Orbaneja (castellà: Miguel Primo de Rivera) (Jerez de la Frontera, 8 de gener de 1870 - París, 16 de març de 1930) i del rei Alfons XIII, que el nomeria Baró d’Ovilvar , mitjançant reial decret de 27 de gener de 1930 i despatx expedit el 12 de maig del mateix any.

Avui, el títol és propietat de la seva néta Maria Àngels de Balaguer i Sánchez-Arjona. (Barcelona, 1942)

Darrerament  els articles sobre Patrimoni han estat considerats OFENSIUS I/O PERILLOSOS per FACHAVOX que ens ha “ estirat les orelles “, i ens amenaça amb tancar-nos la pàgina.  Si això succeís – no deixarem de publicar en llengua catalana -, el nostre infinit agraïment a tots els que ens llegiu o ens heu llegit al llarg d’aquest anys.

El Partits hereus de la dictadura, PP & PSOE  estan embrancats en assenyalar l’altre com MÉS  corrupte, dissortadament patim llistes de “ desesperació”  a la Sanitat Pública – i de retruc a la privada -, a l’atenció social a les persones febles, discapacitats, dependents,..,  els agrairíem a ambdós Partits, que posin remei a aquests i altres problemes,  i deixin de perdre el temps, la “ sensació”  de la ciutadania és que la corrupció en ambdós és  ex-aequo  

Ens sembla que una Comissió Parlamentaria que esbrines les relacions entre el narcotràfic ,  el finançament dels Partits Polítics , i les accions criminals dutes a terme darrerament  a la Comunitat andalusa,  tindria més sentit, oi? 

https://www.guimera.blog/tribuna/eleccions-europees-esperar-i-veure/

Els catalans som pacients i respectem la voluntat divina , i  com es diu a Romans, 12  ; esperem  que actuï la indignació divina, tal com diu l’Escriptura: A mi em toca de passar comptes, jo donaré la paga,  diu el Senyor.

Costa evitar l’ús del llenguatge escatològic, quan constates una vegada i altra, les accions maldestres dels enemics de Catalunya, que se’n surten força bé en la seva tasca de dessolar la terra.  

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada