diumenge, 22 de gener del 2023

ESGLÉSIA DE SANT PERE DE SABELLA. CONESA. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA

 

El Raül Pastó Ceballos m’envia fotografies de la que fou església parroquial de Sabella, indret avui despoblat del terme de Conesa a la Conca de Barbera, dedicada a l’apòstol sant Pere.






Llegia que  originàriament és romànica, i fou bastida al final del segle XII i principi del XIII.


 És d'una sola nau, amb volta de canó un xic apuntada, i absis semicircular, que en una recent restauració ha estat coberta amb lloses de pedra.


Presenta diversos períodes constructius. A mitjan s. XIV es va obrir una capella al mur nord. L'absis, que fou sobrealçat, té una finestra i un fris de mènsules envolta el ràfec de la teulada. Els murs tenen un fris llis. La portada és adovellada amb doble arquivolta i unes impostes sostingudes per columna i capitell a cada costat. Els capitells estan decorats amb unes àguiles. Aquest portal és al mur de migdia. La portada va ser modificada tardanament. Aleshores es va reduir la llum de l'arc de mig punt i s'instal·là la porta de fusta actual. A la façana de ponent hi ha una finestra adovellada amb dues impostes. Al mur del nord hi ha afegida una capelleta. A la teulada, sobre l'arc triomfal, hi ha un campanar de cadireta d'un ull, coronat per tres esteles funeràries. En destaca la portada romànica, que presenta capitells amb motius zoomòrfics.


S'hi conserva una imatge de pedra, de dimensions superiors a les naturals, de sant Pere, que fou molt venerada pels fidels dels pobles veïns.




https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/108


Al costat de l'església hi ha les restes d'un cementiri abandonat.


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-pere-de-savella-conesa


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/108


https://bd.centrelectura.cat/items/show/25745


https://repositori.uji.es/xmlui/handle/10234/199109


El topònim, Savella/Sabella, etimològicament deu ser IPSA APILIA 'els abells, els abellars, conjunt de ruscos d'abelles',  del llatí APILE, derivat  de APIS 'abella', en tesis que defensa Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), i que assumeixo íntegrament.

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=37913


La fredorada d’aquest gener de l’any 2023, torna a posar de manifest les “ febleses” d’aquesta” democraciola”

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/01/les-morts-inevitables.html

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada