dimarts, 8 de setembre del 2020

LA MISTERIOSA FÀBRICA DE CIMENT DE LA POBLA DE SEGUR. EL PALLARS JUSSÀ.

 El Raul Pastó Ceballos és un  dels millors “especialistes” , sinó el millor, pel que fa a exhumar el Patrimoni Històric de Catalunya, ho tornava a fer amb la fàbrica que qualifiquem per la maca de dades com “misteriosa” al terme de la Pobla de Segur, a la comarca del Pallars jussà.



La Nati Sullà Alvarez comentava a facebook ; era una fàbrica de Ciment, el meu pare i tiets, hi varen néixer, el meu avi, Enric Sullà Bastida, era l’encarregat, i amb la meva avia, Navidad Guimò Martí , hi varen viure fins que es va jubilar. El meu germà i les meves cosines, hi van passar molts estius. Tinc fotos ,era un lloc, què restaurat, seria preciós.

Llegia a : https://docplayer.es/73590090-El-transport-del-material-hidroelectric-cap-el-pallars-trens-renard-i-locomobils.html?fbclid=IwAR3xMek5lAaiHpXNk4NEhAPe9vMaTuUXplgFTvmybIozXUR_MWU-3-xhY9M

Els de l’Emili Riu i Periquet (Sort, Pallars Sobirà, 1871 - Madrid, 10 de maig de 1928) la van construir una mica més enllà del Vernadot de la Pobla de Segur

Fàbrica de ciment(forn, molins, barrejadores, canonades, xemeneies, motors i etc). No hi ha dades del pes que van pujar, però tots els elements mecànics de la fàbrica de ENHER de Xerallo pesava 2.400 Tm. Quan van acabà les obres el 1917, la van vendre a Asland, la van desmuntar i traslladar, i es va reinstal·lar a Montcada i Reixach a finals de 1917.

No està clar – almenys per a mi – que la fàbrica de ciment de la fotografia, siguin les restes del que acabava a Montcada i Reixac.

Si, potser la d’aquesta fotografia, encara  que des de una perspectiva diferent.

https://www.todocoleccion.net/postales-cataluna/pobla-segur-fabrica-cemento-energia-electrica-cataluna-s-p24084~x106192579?fbclid=IwAR3xMek5lAaiHpXNk4NEhAPe9vMaTuUXplgFTvmybIozXUR_MWU-3-xhY9M

El patrimoni industrial i la seva història a les comarques allunyades de Barcelona, és una més de les assignatures pendents d’aquesta “democraciola” hereva de la dictaura franquista.

2 comentaris:

  1. Bon dia:
    Efectivament, la fàbrica de ciment de les fotos es la de EEC de Capdella construida a la Pobla de Segur, a la ctra cap a Gerri de la Sal. La que va anar a parar a Montcada, a la fàbrica de l'Asland, es la que tenien els de RFE a Susterris. La de Riegos era molt potent, amb 2 forns horitzontals i la de la Pobla de Segur tenia 2 forns verticals, bastant primitius per l'època. Atentament

    ResponElimina
  2. L'estructura de fusta de l'interior és extraordinaria i molt ben conservada en la seva majoria. Malauradament algunes parts crítiques perquè la sustenen, estàn podrint-se i no passarà molt de temps que tot colapsarà....una pena.

    ResponElimina