diumenge, 27 de setembre del 2020

CAPELLA DE LA PURISSIMA [ LA SAGRADA CONCEPCIO ] I SANT SEBASTIÀ DE MAS LA CODINA. SENTFORES. VIC. OSONA.

 Havia anat publicant algunes de les capelles  de les masies  dels voltants de Vic, tinc coll avall, que SEMPRE n’hi haurà alguna que per així dir-ho se’m escaparà,  les masies son propietat privada, i tinc clar QUE NO TENEN cap obligació  de facilitar l’accés al seu interior als que com jo tenim el desig de documentar el patrimoni monumental de Catalunya, i molt menys encara als tafaners, turistes i similars.

 De  la Capella la Puríssima  del Mas la Codina. Vic - Sentfores (Osona) , trobava a :

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=24666

La capella de la Puríssima és un  edifici religiós de nau única amb l'absis poligonal orientat a ponent, el qual s'hi adossen uns corrals per al bestiar i a l'altra part continua el cos de la casa, la qual s'uneix mitjançant els porxos. La façana es troba orientada a llevant i al davant hi ha un petit cos que sobresurt i protegeix l'entrada. Al centre de la façana hi ha un òcul, al damunt una fornícula viuda i el capcer, triangular, és coronat per un campanaret d'espadanya, el qual encara conserva la campana. Al la part superior dels murs de la nau s'hi obren uns òculs ovalats.



Fotografia. Carme Torrents i Buixó. 1982



https://www.verdaguer.cat/docs/curriculum-carme-torrents.pdf

Es construïda amb pedra i totxos arrebossada al damunt.

A l'interior, decorat amb relleus d'estuc, hi ha uns Atlants que sostenen mènsules i s'hi conserva un retaule barroc de la puríssima del segle XVIII.

Segurament ha experimentat diverses fases de construcció ja que el retaule data del segle XVIII i el campanar del 1861.

L'estat de conservació és bo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada