dissabte, 28 de desembre del 2019

LA MAL DITA TORRE DE GUAITA I BADA DEL MAS DEL BISBE. CAMBRILS. EL CAMPS JUSSÀ DE TARRAGONA.

Fèiem un tomb per camp jussà de Tarragona, i explicava als meus companys de viatge, que a Cambrils, a Tarragona, a Catalunya,.., no sempre s’havien lligat els gossos amb llonganisses, i que fins en algunes èpoques, els quissos circulaven lliurement sense cap corda ni corretja que els oprimís el coll.

Retratava al Pere Albert Carreño i al Juan Navao Monero, davant la Torre de defensa del segle XVI, construïda per a vigilar i defensar la costa dels pirates barbarescos, de vegades anomenats també, corsaris otomans.


Patrimoni Gencat ens diu ; Torre de planta quasi quadrada amb matacans senzills i dobles. Obra de paredat, amb reforços de carreus als angles. Davant la porta hi ha un pou, cegat. Medeix uns 5'75 metres de costat i uns 18 metres d'alçada.
A l'angle est es podia observar una làpida romana posteriorment trasllada Museu de Reus.

A la dècada dels 60 el segle XX – en els millors ‘AÑOS TRIUNFALES DE LA DICTADURA' - va esllavissar-se l'angle sud, i diferents entitats culturals van intentar – i sortosament ho aconseguien - evitar el seu definitiu aterrament.



Fotografies . Pere Català i Roca . 1962

Va ser restaurada al 1987 per part de l'Ajuntament de Cambrils, està clar que la denominació ‘torre del mas del Bisbe’ feia referència a un temps força llunyà, oi?.

A Cambrils vaig néixer l’únic Bisbe de l’Església catòlica, que quan li van donar a triar entre Franco o els seus fidels – que és tant com dir a Déu – es va singularitzar, això que certament li comportaria morir en terres llunyanes, li atorgava pels segles dels segles, seure al costat de Déu, i l’etern record de les successives, encara que cada cop més minses, lleves de catòlics.


Des dels peus de la torre li demanava al Venerable, Francesc d'Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d'octubre de 1868 - Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), que portes la meva pregaria davant la Altíssim, i que alhora intercedís perquè es pugues fer realitat, Senyor; allibera el teu poble !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada