dissabte, 4 de gener del 2020

SANTUARI DE LOURDES D’ARENYS DE MUNT. EL MARESME

El divendres 3 de gener de 2020, aliens al despropòsit jurídic que s’estava coent a Madrid, visitàvem Arenys de Munt, en la meva tasca de sherpa portava fins al Santuari de Lourdes al Pere Albert Carreño, i al Juan Navazo Montero.


Els explicava – això també es tasca del sherpa - que la història d’aquest santuari arrenca l’any1922 , quan dues persones de la vila, Lluïsa Colomer i Joaquima Terra, després d'haver pelegrinat a Lourdes, decideixen difondre aquella devoció en el poble. Van recollir diners per pagar una imatge –vinguda expressament del santuari francès- que va ser ofrenada a la parròquia el 15 de juliol d'aquell any.

Després, i amb la intenció de trobar uns terrenys per aixecar-hi una gruta, van aconseguir que una altra veïna del poble, Francesca Sabater, regalés 600 m2 de terreny de la seva propietat.

El projecte seria inaugurat el 21 d'abril del 1924. La imatge de la Verge és de pedra, del 1981.

El 15 d'agost al vespre s'hi resa el rosari i el segon diumenge de setembre, Càritas hi organitza una trobada amb els malalts de la vila, amb la celebració d'una missa. La gruta es troba en una zona de bosc amb taules i barbacoes molt visitada els diumenges.

És conegut com el Lourdes de Subirans.

El lloc malgrat la minsa informació, - únicament trobem senyalització en la cruïlla de la carretera que ve des de Vallgorguina, en la seva intersecció amb la que porta fins a Sant Vicenç de Montalt -, és prou conegut per moltes persones, com ho evidencien els vehicles que ocupen els espais destinats per aparcament.

Aquí trobareu – encara – l’encís d’aquell inicial Lourdes d’Arenys de Munt, que començava a créixer l’any 1.924

He tingut ocasió de repetir la visita en altres ocasions :

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/05/lourdes-darenys-de-munt-maresme.html

http://relatsencatala.cat/relat/sanctuaire-de-notre-dame-de-lourdes-darenys-de-munt-el-maresme/1048257

I té per descomptat molts més ‘fidels’ :
https://estimadaterra.wovrdpress.com/2017/10/18/santuari-de-lourdes-darenys-de-munt-casi-un-segle-des-de-la-seva-construccio/
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=8264

Catalunya representa per a moltes persones, l’indret, nord enllà, del que deia el poeta que és el lloc on la gent és neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada