divendres, 19 de maig del 2017

IN MEMORIAM DEL MERCAT MUNICIPAL ARA MUSEU GUINOVART D’AGRAMUNT. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava el que havia estat Mercat Municipal d’Agramunt, obra de l’arquitecte Lluís Domènech Torres ( 1912 + Barcelona, 25-1-1992 ) , nét del reconegut arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de desembre de 1850 – 27 de desembre de 1923)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1992/01/27/pagina-25/33507290/pdf.html?search=Llu%C3%ADs%20Dom%C3%A8nech%20Torres

Patrimoni Gencat ens el descriu així: edifici de grans dimensions format per diversos cossos simètrics partits per una magnífica torre quadrada al centre del conjunt arquitectònic. La seva planta és rectangular amb tres sortides per tres bandes diferents. Una d'elles, la principal, està centralitzat la façana. És una porta semicircular tota la pedra. Les altres dues són als murs laterals i són secundàries. La porta principal està situada a la part baixa de la torre citada anteriorment. Aquesta es quadrangular formada per tres cossos diferenciats: la porta semiesfèrica a la part baixa, una part central amb una finestra amb balconada decorada amb obra vista als costats i un òcul tapat més amunt. Aquests elements es repeteixen en els quatre costats de la torre. Un últim cos és format per tres finestres tapiades que ressegueixen també els quatre costats havent-hi un total de dotze finestres tapiades. Finalitza aquesta torre una coberta piramidal sobre ràfec amb teuleria àrab i coronada per un petit pinacle balustrat. A banda i banda s'estructura tot l'edifici; dos cosso idèntics laterals de planta rectangular amb superposició de dues teulades baixes. Un cos inferior, absent d'obertures i alguna decoració en els murs i sobreposant-se a aquest, un segon cos, més endarrerit, on s'hi aprecien grans obertures en forma de finestrals de mitja lluna en cada un dels murs. La coberta és de dos aigües i amb teula àrab. Interiorment, està format per 37 arcades que acullen pintures de diverses èpoques de l'artista Josep Guinovart Bertran (Barcelona 1927 - 12 de desembre de 2007)


L'any 1994 es va inaugurar aquest museu o espai d'art a Agramunt dedicat a l’obra de Josep Guinovart Bertran, l’artista sempre va estar molt vinculat a la població on havia nascut la seva mare. L'any 2002, quan es commemorà el seu setanta-cinquè aniversari, se'l proclamà Fill Adoptiu de la Vila d'Agramunt.


No s’explica al Catàleg de Patrimoni quan i qui va ser l’autor de la ‘conversió’ de l’edifici del Mercat en Museu, tampoc les raons per a fer-ho, Agramunt té en l’actualitat més veïns dels que tenia quan es va veure necessari aixecar un Mercat Municipal.

Tampoc trobava cap dada de l’autoria de les balances del torró d’Agramunt, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Esperem amb ànsia les vostres aportacions, per als catalans el patrimoni històric i/o artístic, la seva conservació i la seva difusió, son alhora que un imperatiu ètic, un element estratègic en la nostra lluita per la llibertat.

Tot continua ATADO y MAL ATADO.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada