divendres, 19 de maig del 2017

IN MEMORIAM DE L’ESCORXADOR MUNICIPAL D’AGRAMUNT. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia que l' Escorxador d'Agramunt va ser construït l’any 1946 per l’Organisme ‘Regiones Devastadas’ que posava en marxa la dictadura franquista.

L’arquitecte era Lluís Domènech Torres ( 1912 + Barcelona, 25-1-1992 ) , nét del reconegut arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de desembre de 1850 – 27 de desembre de 1923)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1992/01/27/pagina-25/33507290/pdf.html?search=Llu%C3%ADs%20Dom%C3%A8nech%20Torres

Quan a la descripció ens explica patrimoni Gencat que consta d'un conjunt d'edificis adossats en forma d'U. S'accedeix a l'edifici per un portal de pedra que condueix a un pati central al voltant del qual es distribueixen els diferents cossos. L'edifici presenta teulades de teula àrab que són a dues vessants i a una vessant segons l'espai a cobrir. Les obertures són de forma diversa, trobem finestres amb muntants i llindes de pedra vista, així com balcons de les mateixes característiques amb baranes de ferro. Per alçada destaca la torreta, situada a la dreta de l'accés al recinte, amb teulada a quatre vessants. L'edifici és fet d'obra i pintat, tot i que en algunes zones de l'exterior està marcat un sòcol d'aplacat de pedra.


A la dècada dels 90 del segle XX, l’escorxador va cessar l'activitat per a la qual va ser construït i l'edifici, de 876,7 metres quadrats construïts, entra en desús.

Els escorxadors van ser en el seu moment alhora que una eina per garantir la salubritat dels aliments destinats al consum humà, una font d’ingressos de les hisendes municipals, l’adveniment de la ‘democraciola’ lluny de garantir una i altra cosa, ha comportar una absoluta degradació dels serveis públics, i la quasi absoluta pèrdua del poder local.

Lluís Domènech Torres també es va encarregar de dissenyar el mercat municipal, actual seu de l'Espai Guinovart.

Tot continua ATADO y MAL ATADO.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada