dissabte, 4 de març del 2017

ESGLÉSIA DE SANT MATEU. VALL-LLOBREGA. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar una fotografia de la l'església parroquial ‘ nova’ de Vall-llobrega que es troba situada al Raval de Baix o de Mar, també conegut amb el nom de barri de l'Església.


Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici d'una nau amb dues capelles laterals, capçalera poligonal i teulada a dues vessants. La volta és d'arestes. La façana d'accés presenta com a element més remarcable la llinda de la porta, amb una inscripció en llatí. A la part central d'aquest parament hi ha un petit òcul, i a la part superior un gran campanar de paret de dos arcs de mig punt.

L'església de Sant Mateu fou construïda el segle XVIII – ‘amb els diners d’Amèrica ‘ , segons consta a la inscripció llatina que es troba a la llinda de la porta d'accés:

"DIE 30 MENSIS IANVUARY 1669 FUIT CONCES
SA MIHI SALVATORI BRALLA PRESBITERO ET REC
TORI HVIVS ECCLESIE LICENTIA FACIENDI HA
NC ECCLESIAM VT CONSTAT IN NOTARIA EPISCOPALIS"


fotografia de Maria Àngels Monte i Ochoa de Aspuru. 1989

Durant el segle XIX l'interior fou emblanquinat.

Actualment la façana presenta el parament de pedra vista, sense arrebossar.

L’antiga església romànica de Sant Mateu , situada a la capçalera de la vall de la riera de Vall-llobrega enmig d’una zona boscosa es troba actualment en estat de ruïna


Edifici del segle XI.d.C. d’una sola nau amb absis semicircular (només en resten els murs) amb l’arrencada de la volta de canó. En el frontis es poden apreciar les restes de la porta d’entrada, amb un doble arc de mig punt, i una finestra d’una sola esqueixada, actualment tapiada. El mur lateral de migdia, que té grans contraforts als extrems, conserva tres finestres de doble obertura, d’arc de mig punt. Una finestra del mateix tipus es troba al centre de l’absis.
En el conjunt també hi ha les restes de la rectoria el qual era un edifici senzill de pedra

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercataunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada