dimarts, 23 de febrer del 2016

SANTA MARIA DE SEGUERÓ. EL PANTEÓ DELS NOGUER. BEUDA. LA GARROTXA SOBIRANA. GIRONA

Retratava l’església parroquial del poble de Segueró, situat als peus dels vessants sud-orientals de la Serra de la Mare de déu del Mont, a la capçalera del torrent de Segueró, agregat al municipi de Beuda. És una construcció romànica del segle XII, d'una sola nau i absis semicircular que conserva part de la decoració de tipus llombard amb un fris de dents de serra sota el qual hi ha les arcuacions que aixopluguen petites espitlleres.



Al segle XV l'edifici fou fortificat amb l'aixecament d'una planta que seguia el perímetre de l'església. L'interior també ha sofert modificacions en època barroca. La porta d'entrada, a ponent, té arcs en gradació, llinda i timpà llis.


A sobre hi ha un ull de bou i una barbacana. La façana està coronada per un campanar de torre amb teulat a dues aigües bastit sobre l'antiga espadanya de dos ulls.



Conserva el forrellat original amb forma de cap de dragó.


Situada darrera l'altar major de l'església es troba la imatge gòtica de la Verge Maria amb el seu infantó, feta d'alabastre de les canteres properes i policromada amb colors forts: vermells, blaus i grocs. La Verge va coronada i està abillada amb una túnica i vestit vermell cenyit per un cordó; porta el seu fill al braç esquerre, vestit de groc, que beneeix amb la mà dreta i amb l'esquerra guarda un llibre. Aquesta imatge seient de Santa Maria va ser realitzada en el decurs del segle XIV.



Sense veure-la, l’església estava tancada, li trobo força similitud amb la imatge de la Mare de Déu de Jonqueres, a l’església homònima de Maià de Montcal. Ens agradarà rebre una imatge de la Mare de Déu que es venera a Segueró a l’email coneixercatalunya@gmail.com


La pica baptismal de l'església correspon al segle XVIII, moment en què es realitzaren reformes i decoracions al temple. Està ornada amb grans fullatges estilitzats i amida 80 centímetres d'alçada i 85 centímetres de diàmetre. Al cor del temple hi ha l'orgue de pedals, de fusta policromada, realitzat en la mateixa època






Al terra es pot veure el sepulcre dels Noguer de Segueró, decorat amb fullatges, una calavera, l'escut de la família i la inscripció:









D. O. M.

PREDICVAD D DOMS NOGUER

ET CASES I AMDIU? ORIS

POSITAE INTUMULIS HIC

TRANSLATAE FUERE

IDIBUS NOVEMBRIS

ANNO DEI DN MDCXVII

Escut (2 roures i 2 cases)

HIC FELICIANO NOGUE ET ANNA

CASES QUI DICTAS FAMILI

MATRIMONIO CONIVXERUN

COM MAIORIM POSTERITAES

NE SUIS

RESVRRECTIONE EXDECTA

Bunt

_________ . _____________

IOSEPH NOGUER V I D PRIOR DE

PANISSAS AC CANO NIC?

ECLIAE

DE VILABERTRAN ET PETRU

NOGUER ET CASES DOMICEL

ESTISSIMI POSWERNUT

Per intermediació de la Verge Maria , volia fer arribar al bon Déu la meva permanent petició, Senyor; allibera el teu poble !.


La petició de que sigui possible accedir a les esglésies la reitero aquí perquè la traslladeu a l’Ordinari que correspongui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada