dissabte, 27 de febrer del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ANDREU. FARENA. MONT-RAL. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA.

L'església de Sant Andreu es troba situada al punt més alt de Farena. Consta d'una sola nau amb volta de canó, capçalera plana, diverses capelles, i coberta de teula a dues vessants. La porta d'accés es troba situada en una façana lateral



és d'arc de mig punt amb dovelles de pedra. Als peus de la nau s'eleva el campanar de paret, amb dues obertures d'arc de mig punt i acabament triangular d'època posterior.

La construcció de l'edifici data d'època romànica, probablement del segle XII. Posteriorment va experimentar diverses reformes en els segles XVII i XVIII. Segons l'autor Josep Iglésies i Fort (Reus, Baix Camp, 9 de setembre de 1902 - Barcelona, 18 de novembre de 1986) l'estructura original d'aquesta església formava part de l'antic castell de Farena del qual només resten parts d'alguns murs dintre de Can Vilalta, finca veïna amb l’edifici religiós.

El titular d’aquesta església , Sant Andreu , és patró de Rússia, Romania, Escòcia i de la ciutat de Pica a Xile. A Catalunya és també patró entre altres llocs de Serinyà al Pla de l’Estany, Sant Andreu de Llavaneres al Maresme, i de Sant Andreu del Palomar, avui districte de la ‘gran’ Barcelona.


Escultura de Camillo Rusconi (Milà, 1658 - Roma, 1728) , a Sant Joan del Laterà (Roma), segle XVIII

Mont-ral , en la documentació antiga apareix com Montreal (segle XII), grafia aglutinada de mont ral ‘muntanya pertanyent a la jurisdicció reial’.

http://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/Alcover.pdf
La solitud en aquest indret situat a 610 metres sobre el nivell del mar, i quasi equidistant entre les poblacions d’Alcover, Prades i la Riba , es colpidora.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada