dissabte, 29 d’agost del 2015

ERMITA DE SANT CORNELI. CONCA DE DALT. PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Reprodueixo de l’ enciclopèdia catalana ‘ la GRAN ‘ ; Santuari del municipi de Conca de Dalt (Pallars Jussà), fins el 1969 del d’Aramunt, al cim de la serra de Sant Corneli (1 354 metres d’ altitud), continuació vers l’W de la serra de Carreu, que separa les conques de Dalt (Aramunt i Hortoneda de la Conca) i de Baix (Orcau).

El Pere Casulleras en publica unes fotografies i li adjudica l’advocació de ‘patró dels casats’ ; Corneli (c.251-c.253) va ser el vint-i-unè bisbe de Roma i el vintè successor de sant Pere.



No trobava cap dada que corrobori l’origen romànic d’aquesta construcció, que es va refer desprès del conflicte bèl•lic que començava l’any 1936 amb la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LIGÍTIM de la II República.

Les doctrines feixistes que enalteixen el paper de les ‘elits’ , tenen un efecte corrosiu, sobre valors humans tant bàsics, com la dignitat, la honestedat, el desig de justícia,... , encara avui en tenim clars exemples en l’actuació d’algunes de les forces politiques ‘hereves’ d’aquell regim dictatorial.

Esperem que Sant Corneli, des de la seva alçada, intercedeixi alhora que pels casats, per totes les persones que van patir i pateixen, el jou del feixisme.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada