dijous, 20 d’agost de 2015

ALPENS. OSONA. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. ANTIC AJUNTAMENT I ESCOLES

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Retrata l'edifici de l'antic ajuntament i escoles d'alpens, del que m’explica el Valentí Pons Toujouse, autor del blog M0DERNISME , http://vptmod.blogspot.com.es/ que l’edifici de l’antic Ajuntament i Escoles d’Alpens, el va fer construir Josep Vall Camprubí el 1909, i es va acabar el 1910, i aleshores el va llogar al consistori.


La descripció ens diu , construcció de planta rectangular i teulat a doble vessant lateral a la façana principal. Els murs són de pedra i estan arrebossats deixant solament a l'exterior els voltants de les obertures que són de maó combinat amb decoracions de vidre o de rajola policromes molt senzilles. L'organització de la façana és de planta i dos pisos, amb les obertures cada cop més petites i més simples segons guanyen alçada.

Als baixos, a l’esquerra, hi havia una entitat d’estalvi, avui inexistent – com la major part de les Caixes Catalanes -, i actualment no disposa Alpens ni d’un trist caixer automàtic.

A la dreta tenia la seva vivenda l'Eliseu Fornells Doya, Q.P.D. que ens havia fet de sherpa en alguna ocasió.

Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte d’aquest bell edifici a l’mail coneixercatalunya@gmail.com

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada