dimarts, 18 d’agost del 2015

ERMITA DE SANT BARTOMEU DE COVILDASES. VIDRÀ. OSONA. CATALUNYA

El Carles Lleonart publica unes fotografíes de l’‎esglesiola romànica, de Sant Bartomeu de Covildases, que fou bastida al redós dels segles XI-XII, i consta de campanar d'espadanya, amb dues finestres que perllonguen la massissa paret cap a ponent. Té la porta a migdia, i l'absis a llevant, decorat amb cinc lesenes, arcuacions cegues i dues finestretes. Entre la porta i l'absis, al mur de migdia, té afegida una sagristia.



Està documentada des del 1123, el terratrèmol del 1425 li féu malbé la volta, que fou reparada provisionalment l'any 1430, i definitivament l'any 1548. Aquest mateix any fou reconstruït, en tot o en part, el mur campanar de ponent i el portal.

L’any 1782 - amb els diners d’Amèrica - li fou afegida la sagristia.

Dins la demarcació d’aquesta esglesiola, es trobava l’antiga capella, avui mas de Sant Tomàs, documentada entre el anys 1229 i el 1345.

Llegia que no té culte des dels dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República, la jerarquia catòlica amb l’única veu discrepant del venerable Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), abraçava la causa feixista, i posava la llavor de l’actual descreença.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada