dimecres, 7 de juny del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DEL POBLE DE RIU, ADVOCADA A SANT FELIU AFRICÀ. MONTAGUT I OIX. LA GARROTXA

 https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-feliu-de-riu-montagut-de-fluvia



la Victòria Fernández Bahí, publicà fotografies de l’església de Sant Feliu de Riu , formada per una sola nau capçada per un absis semicircular que mira a llevant.

La porta d’accés al temple s’obre a la façana de ponent. És composta de tres arcs en gradació, llinda i timpà. Al damunt, i situada al mateix eix vertical que la porta, hi ha una finestra de dos arcs de mig punt en gradació i de doble esqueixada que, a l’exterior, és decorada amb un fris semicircular que presenta un motiu de dents de serra. Tres finestres més donen llum al temple; una és situada al bell mig de l’absis i les altre dues a la façana de migdia. Totes tres són de doble esqueixada.


A l’interior, la nau és coberta amb una volta apuntada. Els murs són recorreguts per una cornisa que també es reflecteix a l’exterior i que assenyala l’arrencada de la volta.



Fotografia. Jordi Contijoch Boada. 

A l’exterior, l’absis és ornamentat amb un fris suportat per mènsules que no presenten cap tipus de decoració.


La façana oriental és coronada per un campanar d’espadanya de doble obertura.


L’aparell dels murs presenta una gran regularitat; és format per carreus de mida considerable i de dimensions semblants, alineats en fileres horitzontals. Aquest factor i el fet que les finestres siguin molt estilitzades —fonamentalment la de ponent— com a conseqüència d’un major allargament de l’eix vertical, com també que hom utilitzi ja la volta apuntada, duu a una data avançada dins el segle XII.


L’any 1981 s’inicià la campanya de restauració de l’edifici amb l’objectiu de consolidar-lo i de recuperar-ne l’aspecte primitiu


https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/09/goigs-sant-feliu-ermita-de-sant-feliu.html

https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/168/

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/10028


Que Sant Feliu Africà  elevi a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor; allibera el teu poble. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada