diumenge, 11 de juny del 2023

ESGLÉSIA DE SANT JULIÀ DELS TORTS.LA JONQUERA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

La Montserrat Anguila Presas, publica una fotografia de l'església  parroquial de els Torts,  Poble del municipi de la Jonquera  centrat per l’església advocada  a Sant Julià, als vessants meridionals del coll de Panissars , que  es troba a uns sis quilòmetres al nord-oest de La Jonquera, al cim d'un planell rocós.



Patrimoni Gencat ens diu que és una església d'una nau i un absis, que posseeix restes d'època preromànica al mur frontal. La portalada, de carreus i dovelles de granit, s'obre al llenç sud de la nau. És de tres arcs de mig punt en degradació, timpà i llinda. L'arc exterior és decorat amb dos solcs incisos, paral·lels, que el ressegueixen. En el guardapols hi ha un fris decoratiu de fullatge, en relleu. Els relleus són molt erosionats. En aquest mur de migdia, des de la porta fins a l'angle amb el frontis, l'aparell és de carreus ben escairats i allisats de granit, que s'afileren. Hi ha una finestra de doble esqueixada i arcs de punt rodó. A quelcom més de dos metres de distància de l'absis actual aquest mur forma una aresta que pot pertànyer a la unió amb la capçalera més antiga del temple.

Al mur lateral nord no hi ha obertures. El frontis tampoc té cap obertura i presenta la particularitat de no formar angles rectes amb els murs laterals de la nau. Hi ha una esquerda vora la cantonada amb el mur sud i una altra en el llenç nord. L'aparell és semblant al del mur septentrional. Al cim hi ha un campanar de cadireta de tres pilars de carreus escairats. La volta de la nau, en els tres metres propers al frontis, és de canó. A la resta és apuntada, seguida. No hi ha cornisa. A l'interior es fa palesa la desviació del mur frontal. Les arestes dels murs laterals, amb el possible absis poligonal no s'acusen a l'interior. A la banda esquerra el tram de mur que hi correspon afecta una lleugera desviació vers l'interior de la nau.

L'arc triomfal, apuntat, té tres impostes. Al cim, a la capçalera de la nau, hi ha una petita finestra d'arc de punt rodó. La volta del presbiteri en el tram occidental, dels murs laterals paral·lels, és apuntada; en el tram corbat és més baixa, de quart d'esfera.

L’església de Sant Julià dels Torts romania abandonada.

 En el període  1978-80 els grups de recuperació del patrimoni del Centre Excursionista Jonquerenc i el Grup d’Art i Treball de la Jonquera aconseguiren realitzar una senzilla consolidació de la teulada, la neteja de l’interior i de l’entorn de l’església i l’arranjament del camí.


Ja no queda cap vestigi del petit cementiri que hi hagué als anys 1920/1930 darrere el mur nord.

Hom hi celebrava un aplec a principis de setembre: al migdia es feia una missa, a continuació una arrossada popular i a la tarda un ball de caràcter muntanyenc, des de fa uns anys la tradició s'ha perdut per manca d'assistents; l'última celebració que va tenir lloc al replà dels Torts va ser l'any 2000.

No es pot repicar i anar a la processó, com va predir el que  fou  Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), en negar-se a signar la  Carta colectiva de los obispos españoles a los obispos de todo el mundo con motivo de la guerra en España.

Que Sant Julià elevi a l’Altíssim la nostra pregaria, Senyor; allibera el teu poble!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada