dijous, 8 de juny del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA GODA, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT PERE. ARGENÇOLA. L’ANOIA

 

Llegia :

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-pere-de-la-goda-argencola

edifici d’estructura simple compost d’una sola nau, sense absis (l’espai presbiteral és delimitat per un esglaó), la qual és coberta amb una volta força apuntada que arrenca d’una cornisa estesa al llarg dels murs laterals.

 



Fotografia. Raül Pastó Ceballos

L’edifici era il·luminat a través d’una finestra, ara obturada, situada al centre del mur de llevant, on s’adossa el mas que li fa costat. La finestra, que sembla de doble esqueixada, és coronada amb un arc de mig punt. L’aportació lumínica era completada amb una altra finestra, actualment també inutilitzada, situada a l’inici del mur sud, més una altra en forma de creu que és l’única que encara té ús.

 

La porta d’ingrés, oberta a ponent, és formada per un arc de mig punt fet amb grosses dovelles, el qual és extradossat per una arquivolta que retorna, a cada banda, en imposta.

 

El mur de ponent és realçat amb un esvelt campanar d’espadanya de dues obertures, coronades per arcs apuntats fets amb dovelles, amb l’ornamentació d’una creu a la cúspide. Els paraments externs, que són totalment llisos, han estat aparellats amb carreus de mides irregulars, poc treballats i disposats en filades horitzontals força desdibuixades.

 

Sens dubte que es tracta d’una obra romànica força tardana, bastida segurament a les acaballes del segle XII, o potser millor encara, en un període, fins i tot avançat, del segle següent.

 

L’edifici és ben conservat, bo i més després d’haver estat restaurat encertadament.


https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4983

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/3967

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/08/sant-pere-de-la-goda-argencola-lalta.html


Quan al topònim, La Goda.

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=20607

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada