dimecres, 28 de juny del 2023

EDIFICI DE L’AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE PROVENÇALS. BARCELONA

 

No em quedava clar si la publicació de la fotografia de l’edifici de l’antic  Ajuntament de Sant Martí de Provençals, la feia el Salvador G. Acosta, o el Roberto Guellida Valverde, en tot cas l’enunciat és incorrecte, el Clot formava part  de Sant Martí de Provençals, que  el 20 d’abril de 1897, s’agregava a Barcelona juntament amb  Gràcia, Sant Andreu del Palomar, i Sant Gervasi de Cassoles i les Corts, els seguirien les viles d’Horta (1904) i Sarrià (1921).

 


Llegia; a  la plaça Valentí Almirall s'aixeca el majestuós edifici d'estil neoclàssic que acull la seu del Districte de Sant Martí. Obra dels arquitectes Antoni Rovira i Trias (Barcelona, 27? de maig de 1816 - Barcelona, 2 de maig de 1889)  i Pere Falqués i Urpí (Sant Andreu de Palomar, Barcelona, Barcelonès, 1850 — Barcelona, Barcelonès, 1916)  - responsable també del projecte del Mercat del Clot, el Centre Parroquial Sant Martí del Clot i  l'Escola d'Arts i Oficis "Juan Manuel Zafra"- ;  l'edifici, conegut com Ca la Vila va ser inaugurat el 1889 i construït en bona part amb les aportacions dels industrials de Sant Martí de Provençals.

 

Anteriorment, ja existia una casa de la Vila a la rectoria de la parròquia de Sant Martí Vell, la urbanització i creixement del Clot va propiciar però,  la construcció del nou edifici que es va fer en els terrenys cedits per la família Casas-Guarro, propietària entre altres, de l'antic hospital, reconvertit al 1921 en l’Escola Casas  seguin el projecte de l'arquitecte Josep Goday i Casals (Mataró, 6 de setembre de 1881 – Barcelona, 15 de maig de 1936) .


https://agora.xtec.cat/ceipmescolacasas/lescola/historia/


De l'edifici consistorial destaca la seva monumental façana on llueix l'escut de l'antic municipi i diversos elements ornamentals i motius al·legòrics a la indústria i a l'agricultura. L'edifici s'estructura al voltant d'un pati central i està coronat per una cúpula amb una torre amb teulada de pissarra, un balcó de ferro i un rellotge que marca el pas del temps al Clot.

 

Al 1995, es van remodelar diverses dependències de la casa consistorial per guanyar espai per activitats, atenció al públic i altres.

 

https://ajuntament.barcelona.cat/santmarti/ca/el-districte-i-els-seus-barris/el-clot/historia-del-clot

https://issuu.com/editorilaefados/docs/clot_issuu

https://historiesdebcn.com/com-eren-els-antics-ajuntaments-dels-pobles-agregats-a-barcelona/


L’inefable Josep Maria de Porcioles i Colomer (Amer, 15 de juliol de 1904  - Vilassar de Dalt, 3 de setembre de 1993) va fer ensulsiar l’any 1967  l’edifici de l’ajuntament de  Sant Gervasi de Cassoles , obra de l’arquitecte , Telm Fernández i Janot (Barcelona 25 de gener de 1855- Barcelona, 1926 ).


Sortosament Déu ens dona una existència finita, i Barcelona ha pogut conservar – veurem fins a quan – força elements patrimonials.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada