dijous, 18 de novembre del 2021

LA MASSANA. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


En aquesta ocasió publica un seguit d’imatges sota el títol “La Massana ,Ordino , per la Gonarda , Andorra “, . escollia per il·lustrar el relat una fotografia on es veu Sispony , Els Plans , Escás i l'Aldosa , i La Massana . tota una panoràmica .




La Massana o Maçana és una de les set  parròquies del Principat d'Andorra, la quarta per ordre protocol·lari,    situada al nord-oest del país, i al ensems és conformada per set quarts: Pal, Arinsal, Erts, Sispony, Anyós, l'Aldosa de la Massana, i la Massana, capital de la parròquia. També inclou sis nuclis urbans més; el Puiol del Piu, Escàs, els Plans, el Mas de Ribafeta, Xixerella i el Pui.


Llegia que el nucli  de la Massana a 1.240 metres  d'altitud, és a la confluència del riu d'Arinsal o d'Erts amb la ribera d'Ordino.


La part més antiga està  presidida per l'església Sant Iscle i Santa Victòria , la parroquial de la Massana.

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/01/sant-iscle-i-santa-victoria-de-la.html


S’explica que el nom de la Massana, prové del llatí mattianam, una varietat de pomes agres o mançanes, que les dones del lloc utilitzaven per a remullar-se la boca i provocar-se salivera mentre filaven.




Avui dia, la Massana conserva algunes boniques cases antigues amb balcons de fusta i ferro,  predominen  però, els nous edificis fins i tot en el nucli antic. Els voltants, són plens d'edificacions i cases d'apartaments moderns, de residències, hotels i no poques botigues que han donat una nova vida al lloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada