divendres, 5 de novembre del 2021

CASTELLBÒ & CASTELL-LLEÓ. MONTFERRER I CASTELLBÒ. L’URGELL SOBIRÀ.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió publica una fotografia de la Vila de Castellbò, dita antigament, Castell-lleó, situada a la dreta de l’aiguabarreig de les rieres de Carmeniu, d’Albet i de Solanell, a la sortida de l’alta vall de Castellbò, damunt un antic camí entre l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà.





L’enciclopèdia diu que Hi ha nombroses cases (moltes, abandonades a causa del fort despoblament iniciat a la fi del seggle XIX) que conserven elements gòtics.


La creu de terme ha estat reconstruïda i, en un turó dominant, hi ha les restes del castell de Castellbò (el seu batlle ho era de tot el quarter de Castellbò, una de les demarcacions del vescomtat), centre del vescomtat de Castellbò.


El 1146 rebé del vescomte Arnau la carta de franquesa.


Fins al començament del segle XX formà un petit municipi envoltat pel de la Vall de Castellbò, el qual li fou agregat abans del 1920.


Fou municipi independent fins l’any 1970.


L’església parroquial, té un notable portal gòtic amb una porta clavetejada, i  fou l’antiga col·legiata de Castellbò



 Dins de l’antic terme hi havia els monestirs d’ Albet i de Costoja.


Poseu-vos les piles, i de forma esglaonada, vivim amb un país amb una xarxa viaria quasi tercermundista – és el que té, estat colonitzats, oi?- , venia a la Vegueria “ In pectore” dels Pirineus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada